Megszüntették az eljárást a kampányhajrában átadott XVI. kerületi csúszdák ügyében

2021. március 16. – 08:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tizenhárom hónap után, 2020 novemberében bűncselekmény hiányában megszüntette a rendőrség az eljárást azoknak a csúszdáknak az ügyében, amelyeket 2019 őszén az önkormányzati választás kampányhajrájában adott át a főváros a Kovács Péter által vezetett XVI. kerületben – írja a 24.hu.

Mint ismert, a Reformátorok tere közelében épített csúszdákon az átadás után több gyermek megsérült, amiatt több szülő online adott hangot a felháborodásának a veszélyesnek vélt csúszdák miatt. A XVI. kerületi önkormányzat pedig másfél nappal az átadás után lezáratta a csúszdákat, majd azokat többször át is építette.

A rendőrség indoklása szerint nem egyértelmű, hogy a gyerekek sérüléseiért a csúszdák kialakítása lenne a felelős, ugyanis:

„a csúszdák használatából eredő kockázat lényegesen függ az azt igénybe vevő ügyességétől, képességétől és nem csupán csak az életkorától”

– idézi a 24.hu a rendőrségi dokumentumban olvasható szakértői jelentést. A szakértő álláspontja szerint mindezt alátámasztja az a tény is, hogy amíg a kérdéses csúszdán lecsúszva az egyik gyermek sérülést szenvedett, addig ugyanazt a csúszdát számos gyermek sérülésmentesen használta.

A csúszdapark 2020. február 22-én, már átépítés után – Fotó: MIT/Róka László
A csúszdapark 2020. február 22-én, már átépítés után – Fotó: MIT/Róka László

A vizsgálat azt is megállapította, hogy volt minőség-ellenőrzés, amely mindent rendben is talált az átadás előtt. Ugyanakkor a szabvány, amely alapján a minőség-ellenőrzés zajlott, nem egyértelmű, nem is írja elő próbaüzem megtartását, és nem ad előírást az elemek összeszerelésére, összeszerelésére sem. A jelenlegi építési előírások alapján pedig nem kell engedélyezési eljárást lefolytatni az építtetést megelőzően.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!