Gigantikus gödröt vájt a tihanyi tájba, 500 ezer forintos bírsággal úszta meg

2021. március 16. – 22:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A 444 tavaly nyáron számolt be arról, hogy valaki akkora építkezésbe kezdett Tihany Óvár nevű részén, hogy a fél hegyet elhordta, hogy elférjen egy 385 négyzetméteres épület a közel 9 ezer négyzetméteres telkén. Mint most kiderült, ez az akció 500 ezer forintos természetvédelmi bírságot ért – írja a lap.

Az eset érdekessége, hogy a telken eredetileg szőlő, rét és gyümölcsös volt, az oda megálmodott ház pedig „lakófunkcióval is rendelkező mezőgazdasági épület” lett volna. Arrafelé nem ritka az utóbbi években, hogy a hivatalosan gazdasági területnek minősülő telkeken luxusnyaralókra a megszólalásig hasonlító építmények tűnnek fel. Hasonló történt azon az ingatlanon is tavaly nyáron, amelyet Mészáros Lőrinc és akkori felesége vásárolt meg mint gyümölcsöst, 525 millió forintért. De szintén Óváron vásárolt be Rogán-Gaál Cecília és Dzsudzsák Balázs is.

Az óriási gödörről akkoriban drónvideó is készült:

A bírság kiszabására úgy derült fény, hogy Vadai Ágnes DK-s képviselő, amikor korábban parlamenti kérdésben érdeklődött az ügyről, azt a választ kapta, hogy a Veszprém Megyei Kormányhivatal vizsgálja az építkezést. Vadai most egy újabb kérdésben ennek a vizsgálatnak az eredményéről érdeklődött.

Orbán Balázstól, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesétől kapott is választ [pdf]. Eszerint a telek és a rajta éktelenkedő gödör tulajdonosa még tavaly októberben 500 ezer forintos bírságot kapott „természetvédelmi engedély nélkül elvégzett fakivágás és szakhatósági hozzájárulástól eltérően végzett tevékenység miatt”.

Az illető azonban megtámadta a döntést, így a közigazgatási per jelenleg is folyik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!