Meghalt Dinnyés József zeneszerző

2021. március 16. – 21:23

frissítve

Meghalt Dinnyés József zeneszerző
Fotó: Czimbal Gyula/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Március 15-én délután, 72 éves korában hunyt el Dinnyés József magyar zeneszerző, előadóművész, énekes, gitáros, írja a szegeder.hu. A halálhírt testvére közölte közösségi oldalán.

1963-ban kezdett el énekelni. 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, ezzel második helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon.

Egyidőben a magyar Bob Dylannek tartották, egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt. Akkoriban „Bob Dinnyésként” emlegették, bár Bob Dylan ebben az időszakban már nem ezt a stílust képviselte, Dinnyést pedig egyre jobban kezdte foglalkoztatni a magyar költészet.

Első kislemezén, ami 1973-ban jelent meg két Buda Ferenc- és egy Morgenstern-vers mellett egyetlen saját szerzeménye, az Aranyos emberek szerepelt. A hetvenes években nagyrészt verseket zenésített meg és saját dalokat írt, illetve számtalan koncertet adott országszerte, sőt, hivatalos ünnepségek, KISZ-táborok állandó fellépője volt. Ennek ellenére a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó nagylemezt készíteni vele, Határtalanul című dalát pedig, amiről a lemez a címét kapta, cenzúrázták. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című, 35 dalos albuma költők verseire.

Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra jelentette meg az évek alatt felhalmozódott szerzeményeit. Öt évszázadnyi magyar nyelvű költészet verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát is alapított, aminek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatta be az érdeklődő kisközösségeknek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!