Senki ne lepődjön meg, ha ilyen 5 forintost dugnak az orra alá

2021. március 4. – 11:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén 75 éves a forint, a magyarországi fizetőeszköz bevezetésének szép kerek évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (NMB) különleges 5 forintos érméket tervez kibocsátani, derül ki az MNB közleményéből.

Arról, hogy hogy nézzen ki a szülinapi érme, meghívásos pályázat alapján, netes közönségszavazással döntöttek.

A győztes terv nemcsak a fizetőeszköz, de az MNB előtt is tiszteleg: egy olyan hatdarabos érmesorozat, amelynek darabjain a Magyar Nemzeti Bank épületének egy-egy részlete, illetve a FORINT szó egy-egy betűje fog szerepelni. Ha az ember elég szerencsés és össze tudja gyűjteni a sorozat összes darabját, akkor ki tudja rakni belőle az alábbi képet:

Kép: Magyar Nemzeti Bank
Kép: Magyar Nemzeti Bank

De az egyesült királyság pénzneme már négy megfelelő betűből kijön, így tulajdonképpen sikerült teremteni egy olyan szituációt, ahol a „FONT” végre kevesebbet ér, mint a „FORINT”. Emellett persze egy csomó más értelmes szó előállítására is alkalmasak lehetnek betűpuzzle-ként az emlék 5 forintosok: ont, ront, int, csak hogy néhány magyar példát említsünk.

Van egy jó hírünk és egy rossz hírünk is azok számára, akiknek máris megjött a kedve ahhoz, hogy a forint anagrammákat forint érmékből rakják ki:

  • A rossz hír az, hogy még egészen augusztusig várni kell, a jubileumi érmék ugyanis csak akkortól kerülhetnek forgalomba.
  • A jó hír viszont az, hogy a jegyben „különlegesen magas példányszámban” tervezi kibocsátani ennek a sorozatnak az érméit. Annak érdekében, hogy „minél több állampolgárhoz eljuthassanak, betűnként 2-2 millió, azaz összesen 12 millió darab érmét tervez a Magyar Nemzeti Bank forgalomba hozni.”

A betűs ötforintosok tervével egyébként Gyuró Mónika pályázott az NMB-nél, ő a tavaly meghirdetett „Tisztelet a veszélyhelyzet hőseinek” elnevezésű 10 és 20 forintos érme emlékváltozat tervezési pályázatán is elindult, akkor harmadik helyen végzett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!