A Nébih olyan street foodost függesztett fel, ahol kezet mosni sem lehetett a rendetlenségtől

2021. március 04. – 08:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy budapesti street foodosnál, ahol még kezet mosni sem lehetett rendesen a rendetlenségtől.

Nem csak az volt a probléma, hogy „a kézmosók és egyéb vízvételi helyek a tevékenységhez nem szükséges, oda nem illő tárgyakkal voltak zsúfoltak”. A Nébih hivatalos közleménye szerint súlyos hiányosságként értékelték az ellenőrök azt is, hogy egyetlen kézmosó sem volt felszerelve szappannal és kéztörlővel. Kezet mosni egyébként csak konyhai mosogatóban lehetett volna, ha az nem lett volna tele edényekkel és poharakkal.

Az ellenőrök, akik 23 különböző lejárt szavatosságú vagy bizonyíthatatlan eredetű ételt találtak a helyszínen, ezeket azonnal kivonták a forgalomból. Ezenkívül azt is megállapították, hogy

  • a mosogató helyiség és a közlekedő takarítatlan;
  • a falak pókhálósak;
  • a padozat pedig több helyen sérült, töredezett, nem tisztán tartható.

Bár a helynek csak tisztított zöldség-gyümölcs, illetve kizárólag hőkezelést igénylő hús felhasználására volt engedélye, az ellenőrzéskor kiderült, hogy „tisztítatlan zöldséget, földes árut, továbbá nem csak hőkezelést igénylő húst is tartottak, melyekkel az élelmiszereket szennyeződés veszélyének tették ki”.

A Nébih a vendéglátóhely tevékenységét azonnal felfüggesztette, az eljárás és a bírság megállapítása ugyanakkor még folyamatban van.