Ön iker? Akkor figyeljen, nemsokára megírják, hogyan csatlakozhat a Magyar Ikerregiszterhez!

2021. március 3. – 08:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország összes ikerpárját szeretné regisztrálni a Semmelweis Egyetem a Magyar Ikerregiszterhez, amivel így lehetőség nyílna új megfigyelések, „eddig feltáratlan összefüggések felderítésére, melyek az egészség megőrzéséhez, a betegségek megelőzéséhez és hatásosabb gyógymódok kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá”. Az egyetem sajtóközleménye szerint eddig ezer egy- és kétpetéjű, azonos vagy különnemű ikerpár csatlakozott az ikerregiszterhez, de a program keretében körülbelül 160 ezren kapják meg a csatlakozásról szóló tájékoztatót a következő hetekben, és így akár a világ egyik legnagyobb ikerregisztere jöhet létre.


Az ikerregiszter fejlesztésével olyan olyan egypetéjű ikreket is megismerhetnek a kutatók, akiknek az egyik tagja valamilyen betegségben szenved, a testvére pedig egészséges. Így a csaknem teljesen azonos genetikai hátterű egypetéjű ikerpárok adott betegségét megvizsgálva kiderülhet, hogy mi az a környezeti tényező, ami az eltérést okozhatja.

A közel azonos genetikai háttér miatt elvileg ugyanolyan betegségben kellene szenvedniük, és ha ez nem így van, akkor az csak a környezeti tényezők miatt lehet – mondta el dr. Tárnoki Dávid László egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem kutatója.

Tárnoki maga is iker, és ikertestvérével Ádámmal együtt 2006 óta foglalkozik ikervizsgálatokkal.

A tudományosan bizonyítható eredményekhez nagyszámú vizsgálatra van szükség, ezért fontos számukra, hogy minden hazai ikerpárhoz eljusson a tájékoztató levél. Ezt 2021. február 15-től Budapest Főváros Kormányhivatalával közösen küldik ki az érintetteknek. A 18 év felettiek esetében minden ikernek külön-külön kell regisztrálnia, míg a 18 év alattiaknál az egyik szülő vagy gondviselő teheti ezt meg a http://ikrek.semmelweis.hu honlapon.

A részvétel ingyenes és önkéntes, emellett a jelentkezők bekapcsolódhatnak számos választható, különleges programba is, amiket ikreknek szerveznek. A magyarországi ikerkutatás már az 1930-as években elkezdődött, majd dr. Czeizel Endre genetikus kezdeményezésére 1970. január 1-től vezették be az ikerszületések Budapesti Nyilvántartását.

A Magyar Ikerregiszter megalakulása 2007-ben merült fel először, amikor dr. Tárnoki Ádám Domonkos és dr. Tárnoki Dávid László felkereste dr. Métneki Júlia biológust, aki a ’70-’80-as években az elsők között végzett különleges ikervizsgálatokat a világon. Ezután több tudományos szakember is megkereste a három kutatót, így jött létre a Semmelweis Egyetem ikerkutatói csoportja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!