Egy mentős közjegyzőnél tett nyilatkozatot, hogy kényszer hatására írja alá a szerződését

Legfontosabb

2021. február 27. – 06:49

Másolás

Vágólapra másolva

„A 2021. március elsején hatályba lépő egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést kényszer hatása alatt fogom aláírni.”

Ez a mondat abban a nyilatkozatban olvasható, amelyet egy hazai mentődolgozó helyezett letétbe egy közjegyzőnél. A Telexet megkereső mentős a nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni, mert tart a munkajogi következményektől.

Az orvosokhoz és ápolókhoz hasonlóan a mentődolgozóknak is alá kell írniuk az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Március elsejétől ők is csak így folytathatják tovább munkájukat. Míg az új státusz az orvosoknak jelentős béremelést hoz, az ápolók és mentősök bérén ez nem változtat, az ő esetükben a változás inkább csak az újabb kötelmekben lesz érzékelhető. A kormány ezekre a bírálatokra azt mondja: a mentősök 2016 és 2018 között 67 százalékos béremelést kaptak, 2018-tól pedig további 10 százalékot, most pedig rájuk is vonatkozik az ápolók és más egészségügyi dolgozók 2022-ig bezáruló átfogó béremelése. Ezen kívül tavaly ők is megkapták a koronavírus elleni védekezés miatti 500 000 forintos rendkívüli juttatást.

A kényszer természetesen átvitt értelemben veendő. Nem arról van szó, hogy az Országos Mentőszolgálat erőszakkal akarná rávenni dolgozóját a szerződés aláírására. A mentős nyilatkozatában inkább a helyzet kiélezettségére akart rávilágítani. Indoklásában ezt írja:

„Az egészségügyben eltöltött több évtizedes munkámból eredő tapasztalatot a megszerzett végzettségeimet csak az állami ellátórendszerben tudom kamatoztatni. Az általam képviselt szakma intézményi követelményei annak specialitása miatt a magánegészségügyben nem találhatók meg.”

A mentős nyilatkozata szerint a jelen helyzetben kénytelen egészségügyi szolgálati jogviszonyt létesíteni, a munkáltatója más foglalkoztatási formát nem ajánl fel.

Könnyű persze azt mondani, hogy az ember bárhová elmehet dolgozni, senki nem kényszeríti arra, hogy mentős legyen. A mentős a Telexnek erre azt mondta: ő szereti a hivatását, neki a tudása és a munkaereje a tőkéje. A mentős másodállásban egy állami kórházban is dolgozik. Egyrészt ezzel egészíti ki fizetését, másrészt tanul és szakmailag is fejlődik. Az új jogviszonyban ezt engedélyeztetnie kell. Munkáltatója javaslatára erről több ezer hasonló üggyel együtt majd az arctalan Országos Kórházi Főigazgatóság fog dönteni. Időbeli korlátok közé is szorítják, csak heti 60 órában dolgozhat, ezzel „csökkentik a munkaerőtőkéjéből fakadó bevételét”.

A mentős úgy látja: a járványügyi veszélyhelyzetben a mostani jogszabályok alapján is meg tudták oldani a egészségügyre háruló extra feladatokat, ehhez nem volt szükség olyan új jogviszonyra, amely ilyen korlátozásokat hoz.

Az ügyben 10 nappal ezelőtt megkerestük az Országos Mentőszolgálatot, de kérdéseinkre azóta sem kaptunk semmilyen választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!