A kormány újabb fél évre meghosszabbítja a migrációs válsághelyzetet

2021. február 27. – 22:43

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évre újra meghosszabbítja a kormány a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, amit 2016 márciusa óta fenntart. Erről szombaton jelent meg a rendelet a Magyar Közlönyben.

A kormány 2015-ben előbb csak a határnál lévő megyékre hirdette ki a válsághelyzetet, majd 2016 márciusában azt az egész országra kiterjesztette. A válsághelyzetet a törvény szerint akkor hirdetheti ki a kormány, ha a menekültek száma egy bizonyos mértéket meghalad (erről most nincs szó), vagy ha „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”.

A válsághelyzet kihirdetését felvételekhez is kötötték, például ha a Magyarországra érkező menedékkérők száma meghaladja

  • egy hónap átlagában a napi ötszáz főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi hétszázötven főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi nyolcszáz főt.

Vagy ha a Magyarországon a tranzitzónában tartózkodók száma (a segítőket nem számítva) meghaladja

  • egy hónap átlagában a napi ezer főt, vagy
  • két egymást követő hét átlagában a napi ezerötszáz főt, vagy
  • egy hét átlagában a napi kétezer főt.

Vagy ha ez nem áll fenn, elég hozzá bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény kialakulása, amely valamely település közbiztonságát közvetlenül veszélyezteti.

A válsághelyzetet a kormány 2016 óta időről időre újra meghosszabbítja, de már jó ideje kérdés volt, ennek mi értelme is volt az utóbbi időben, az illegális bevándorlás statisztikái ugyanis jelentősen mérséklődtek.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!