Egy évre kerül fogházba a nő, aki 2018-ban elgázolt és cserbenhagyott egy anyát és gyermekét

2021. február 24. – 16:52

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy év letöltendő fogházbüntetésre ítélte jogerősen a Zalaegerszegi Törvényszék azt a nőt, aki 2018-ban egy nagykanizsai zebrán elgázolt egy anyát és négyéves fiát, majd a baleset helyszínéről segítségnyújtás nélkül távozott – írja az MTI.

A most 51 éves nő 2018 áprilisában, esti szürkületben, de jó látási viszonyok mellett haladt autójával Nagykanizsán, két kisgyermekével a hátsó ülésen. Az autó több szempontból sem volt biztonságos: hiányzott a jármű belső visszapillantó tükre, a hátsó gumik kopottak voltak, a hátsó kerekeket pedig nem lehetett fékezni, a fékolajtartályuk üres volt – ezzel a nő a saját gyermekeit is veszélyeztette.

A nő a Balatoni úton lévő gyalogátkelőhelyet a megengedett 50 km/h-s sebességet némileg meghaladva közelítette meg, és későn vette észre, hogy egy házaspár a kisgyermekével együtt épp átmegy a zebrán.

Elütötte az anyát és négyéves gyermekét, majd megállás nélkül továbbhajtott.

A gyermeknél a baleset következtében maradandó testi fogyatékosság, központi idegrendszeri működészavar és végtagi bénulás alakult ki, édesanyja többszörös végtag- és koponyatörést szenvedett.

Tavaly novemberben a Nagykanizsai Járásbíróság segítségnyújtás elmulasztása és közúti baleset okozása miatt egy év fogházbüntetésre ítélte a nőt, valamint három és fél évre eltiltotta a járművezetéstől. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a nőt már büntették közlekedési szabálysértés miatt, de enyhítő ok volt, hogy három gyermeket nevel és időközben jelentősen megromlott az egészségi állapota.

Az ítélet indokolása szerint a vádlott a saját gyermekeit is veszélyeztette autójával, amellyel el sem indulhatott volna, illetve a KRESZ előírásait többszörösen is megszegve okozta a balesetet. A szakértő szerint megfelelő műszaki állapotú autóval és alacsonyabb sebességgel elkerülhető lett volna a gázolás. Az ügyben a vádlott és a védője nyújtott be fellebbezést, az ügyész az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta.

A másodfokon eljáró Zalaegerszegi Törvényszék az első fokon született ítéletet kedden helybenhagyta, így az jogerőssé vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől