A járvány ellenére rekordon az új lakások kínálata

2021. február 24. – 11:59

Másolás

Vágólapra másolva

Évtizedes csúcsot ért el az új lakások piaca 2020-ban. Az átadott lakások száma 34 százalékkal 28 ezer fölé emelkedett, ami 11 éves rekordnak felel meg – derül ki az ingatlan.com több mint 12 ezer új lakás és ház hirdetésének adatain, valamint a KSH hivatalos statisztikáin alapuló elemzéséből.

A vidéki újlakás-piacon robbanásszerű bővülés ment végbe.

  • A megyeszékhelyeken az átadott lakások száma 55 százalékkal nőtt
  • a kisebb városokban több mint 30 százalékos
  • a községekben 45 százalékos volt a bővülés
  • a fővárosban közel 9 százalék

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta, bár a koronavírus-járvány a múlt évben kedvezőtlen hatással volt a lakáspiac egészére, a korábbi években elindult lakásépítések jelentős része tavaly fejeződött be, ez látszik a mostani kiugró eredményből. Az állami lakásprogramban elérhető támogatások, valamint az idei évtől elérhető új elemek, köztük a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése lendületet adott a lakásépítéseknek.

Ezért sem meglepő, hogy az új lakóingatlanok iránti kereslet és a kínálat is kiugró eredményeket mutatott az idei év első két hónapjában. Budapesten február közepén 3464 új lakóingatlant, köztük több tervezőasztalos, azaz építés előtt álló, valamint épülőfélben lévő lakást kínáltak eladásra. Ez az előző évek februári kínálatához képest rekordot jelent, minden évben 3 ezer alatt volt ugyanis az eladásra kínált új lakások száma. Szintén csúcsot értek el megyeszékhelyek: összesen 975 új lakás volt eladósorban, ami ugyancsak a legmagasabb februári adat az elmúlt négy évet tekintve. Országosan 6900 eladó új lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a vevők, ami szintén rekord.

Budapesten az új lakások négyzetméterára 892 ezer forint. A fővároson kívüli piacot nézve pedig az látszik, hogy

  • Pécsen 576 ezer forintért,
  • Debrecenben 642 ezer forintért,
  • Kecskemét 614 ezer forintért,
  • Nyíregyházán 434 ezer forintért,
  • Tatabányán 431 ezer forintért kínálják eladásra az új lakások négyzetméterét.

Balogh szerint nehéz pontosan megmondani, hogy mikor ér véget a járvány és mikor indul meg a gazdasági fellendülés, de a lakáspiacon szinte biztosan erős év várható. A mostani kilátások alapján, részben az állami lakásprogramnak köszönhetően a 2020-as évek első felében a piac elérheti a korábbi évtizedekben álomhatárnak számító évi 40 ezer megépített és átadott lakásszámot, ami a lakásállomány megújulásához szükséges szintet jelenti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!