Eger polgármestere a felelősökkel fizettetné ki a leomlott támfal helyreállításának költségeit

2021. február 23. – 15:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eger önkormányzata nem igényel állami vis maior támogatást a várban múlt szerdán leomlott támfalszakasz helyreállítására. Jogi útra terelik az ügyet, megkeresik a felelősöket, és az adófizetők helyett velük téríttetik meg a költségeket – idézte az MTI Mirkóczki Ádám polgármestert.

Mirkóczki Ádám szerint az eddigi vizsgálatok alapján annyi már biztosan kijelenthető, hogy nem természeti csapás, hanem emberi mulasztás idézte elő az omlást, ezért határoztak így.

Bár alig van mozgástere, a további károk megelőzéséhez szükséges munkák költségét megelőlegezi a város, ám azt és a helyreállítás költségeit végül a felelősöknek kell kifizetniük.

„Ezzel a politikai döntéssel a nehezebb utat választjuk ugyan, ám szeretnénk precedenst teremteni és példát mutatni a közpénzek felelős felhasználására” – jelentette ki.

Az Egri Ügyek kérdésére a polgármester közölte, az ötéves garancia keretében a kivitelező és a statikus 2016-tól minden évben vizsgálta a várat, ha hibát találtak, azt javították, például fugázással. Azt viszont, hogy a repedések ellenére a statikus miért állapította meg a legutóbbi, decemberben történt vizsgálat során, hogy a bástya támfala biztonságos és nincs omlásveszély, nem tudta megmondani Mirkóczki.

Szerinte ez egy sokismeretlenes egyenlet, egy átfogó vizsgálat deríthet fényt az igazságra, hogy a kivitelező, az ellenőr vagy például a műemlékvédelem hibázott-e. Ennek felfedése pedig precedensértékű lehet, hiszen a Modern Városok Program keretében hamarosan egy újabb beruházás kezdődik az egri várban.

Mirkóczki Ádám korábban a Jobbikban politizált, tizenkét évig volt a párt tagja, kilenc évig parlamenti képviselő is volt, tavaly óta független. 2019 őszén választották meg Eger polgármesterének az Egységben a Városért Egyesület színeiben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!