Hétfőn dönt a parlament a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

2021. február 21. – 11:38

Másolás

Vágólapra másolva

A parlament hétfő délután dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról, Varga Judit igazságügyi miniszter a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló előterjesztésében a veszélyhelyzetben alkotott rendeletek hatályának meghosszabbítására tesz javaslatot, hangsúlyozva, hogy a kabinet alapvető célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Kásler: A koronavírus-járvány alakulása szempontjából meghatározó hetek állnak előttünk

Kásler Miklós a Facebook-oldalán vasárnap délelőtt azt közölte, hogy a koronavírus-járvány alakulása szempontjából meghatározó hetek állnak előttünk. Mint írta,

„Portugália, Csehország vagy éppen Szlovákia már rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a járvány harmadik hulláma, illetve a különböző vírusmutációk miatt. A szigorú korlátozások ellenére is emelkedő járványügyi adatok azonban hazánkban is figyelmeztető jelként szolgálnak.”

Az Emmi vezetője szerint három hónapnyi bezárkózás után, mára sokakban megfogalmazódott az ország újranyitásának igénye, de szerinte a lazítások elsődleges feltétele a nagyarányú átoltottság. A Magyarországon engedélyezett ötféle koronavírus elleni vakcinákból eddig több mint 700 ezer ember számára elegendő oltóanyag érkezett Magyarországra. Kásler felhívta az emberek figyelmét arra, hogy most az a legfontosabb, hogy őrizzük meg fegyelmezettségünket és éljünk az oltások lehetőségével.

Eddig 220 ezren töltötték ki az újranyitásról szóló konzultációt

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta, nagy az érdeklődés az újranyitásról szóló konzultáció iránt, szombat estig már 220 ezren töltötték ki az online kérdőívet. Mint mondta, az egész országot foglalkoztatja, hogy az oltási program előrehaladtával milyen ütemben és hogyan lehet újraindítani az országot, a gazdaságot, és úgy általában az életet. A konzultáció jó lehetőség arra, hogy mindenki el is mondja a véleményét, és a kormány ezt figyelembe is fogja venni.

Dömötör szerint vannak kimondottan vitás kérdései is a konzultációnak, például az, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak-e felmentést egyes korlátozó intézkedések alól. A döntés felelőssége a kormányé, de az a helyes, ha a kabinet továbbra is a legszélesebb egyetértésre alapozza azokat, a szakemberek javaslataira és a magyarok hangjára. Ha ez a kettő találkozik, erősíteni fogja a járvány elleni összefogást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!