Tehetséggondozó iskola költözik az Eröművház épületébe, a Wesselényi 17-be

2021. február 18. – 15:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

HJanuár végén írta meg az Origo, hogy Erzsébetvárosban bezárják a művelődési otthonnak helyet adó, több mint 1600 négyzetméternyi hasznos alapterülettel rendelkező, Wesselényi utca 17-et, pályázatot írtak ki ugyanis annak bérlésére, havi mintegy 2,5 millió forintért. A műemléképületet az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal közleménye szerint a Milestone Institute bérli majd, „amely iskola tehetséges középiskolásoknak nyújt magas szintű oktatást. Munkájukat eddig is nagy sikerrel végezték, ezt bizonyítja, hogy az intézet alapítása óta több mint 1000 diákjuk nyert felvételt a világ legjobb 100 egyetemére, köztük több mint 100 az Oxfordi és Cambridge-i Egyetemre.”

A közlemény szerint a pályázatok elbírálásánál fontos szempont volt, hogy a majdani bérlő a kerület lakóinak érdekeit szolgálja. „A nyertes pályázat egyebek mellett azt vállalta, hogy kerületi diákoknak biztosít ösztöndíjakat, és felújítási munkálatokat végez az épületben.” Az eredményhirdetésen Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere azt mondta: az önkormányzat párbeszédet folytat majd a vesztes pályázókkal az együtműködési lehetőségekről.

Az Erzsébetváros Hírei önkormányzati oldal január végi Facebook-bejegyzésében azt írta: Erzsébetváros önkormányzata elkötelezett abban, hogy egy európai értelemben vett kultúrnegyeddé tegye a kerületet. Úgy gondolják, ezért innovatív és kreatív kulturális eseményekre és nem hagyományos művelődési házakra van szükség. A gazdaságosabb üzemeltetés mellett ez is oka annak, hogy az Eröművház, amely ezt funkciót ellátja, elköltözzön a Wesselényi utca 17-ből. Hangsúlyozták: az bérlővel olyan szerződést szeretnének kötni, ami továbbra is lehetővé teszi a díszterem használatát az önkormányzat kulturális rendezvényei számára. Az épületben üzemel egyébként a Heti Tv is, amiről a televízió alapítója, Breurer Péter a napokban parádés interjúban beszélt, ám azt akkor nem lehetett belőle megtudni, vajon el kell-e költöznie onnan a televíziónak.

Erre a kérdésre az erzsebetvaros.hu-n kaptuk meg a választ, azzal, hogy: „A Heti Tv-t üzemeltető cég egy határozott idejű szerződést kötött az Eröművház Kft.-val (…). Mivel az épületnek új bérlője lesz, az Eröművház Kft. ezt a szerződést nem tudta meghosszabbítani, de a televízió használhatja az önkormányzat eszközeit – kamerákat, hangberendezést – és nem kell kiköltöznie április 30-ig” – írják. A televízió tulajdonosa egyébként pályázott a teljes épület bérbevételére, ám a pályázatot nem nyerte el, így a jövőben az új bérlővel kezdhet tárgyalásokat a stúdió bérleti lehetőségeiről. „Az önkormányzat korábban eszközökkel, és pénzzel is támogatta a Heti Tv működését. Utóbbit azért szüntettük meg, mert erre most nem telik. Jelenleg a médiapiac egyetlen szereplőjével sincs szerződésünk, ebben a gazdasági helyzetben ilyet nem tudunk kötni” – írták.

A kerület előző vezetése egyébként 2015-2016-ban felújította az ingatlant, ám az akadálymentesítés és modernizálás akkor nem történt meg, így a mostani vezetés reméli, hogy ezt most pótolni tudják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!