Szavazza meg, hogy a Mandalorian temploma, Habony dizájntáskája vagy egy remetelak legyen az év épülete!

2021. február 17. – 07:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Melyik volt 2020 legjobb épülete? Az Építészfórum szakértői előválogatták olvasóinknak a tavaly frissen elkészült házakat, amelyek közt van konzulátus, családi ház, erdei remetelak és templom is. Döntse el, melyik sikerült a legjobban!

2020 nem az az év volt, amikor az ember konkrétan vagy átvitt értelemben, de új alapokat fektet le, majd nagy építkezésbe fog. Az építészet sajátosságai miatt az alábbi épületeket jóval korábban tervezték és kezdték felhúzni, így nem hagyott nyomot rajtuk jelenünk karantén uralta hangulata. Merüljön el egy gondtalan kor építészeti világában, és válassza ki, hogy melyik ház kapja a közönségdíjat az Építészfórum szombati díjátadóján! Minél lelkesebb, annál magasabb pontot adjon, majd ne felejtse el a cikk legvégén megnyomni a gombot, hogy szavazatait rögzíthesse a szavazóbizottság.

A Mandalorian kalandjai Páty bolygón – A pátyi katolikus templom

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Ha a Mandalorianban szerepelnének keresztények, akkor pont olyan lenne a templomuk, mint amit Gutowski Robert tervezett Pátyra. Az épület ívelt formája és pengeszerű tornya okán futurisztikus, a belső tér lekerekített formái és organikus ablaknyílásai miatt ugyanakkor megkapta a távoli bolygókra jellemző archaikus hangulatot is. Ha ön is nagyon várja, hogy melyik epizódban jelenik meg végre a szántóföldekkel és akácligetekkel borított Páty bolygó és annak katolikus közössége, akkor adjon magas pontszámot.

Építész: Gutowski Robert

Vadonfetisizmus – Pusztaszemesi nyaraló

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

A vadonba épült kisházak rajongói egy tipikus fetisiszta közösség. Kívülről néhány bogaras ember mániájának tűnik, belülről viszont egy egész univerzum, rajongókkal, rájuk szakosodott üzletekkel és médiával. Az angolul cabinnek, azaz kisháznak, viskónak nevezett műfaj jellemzője a minimalizmus, az apró méret, amit viszont okos dizájnnal és precíz térkihasználással tesznek élhetővé. Ja, és fontos még a jó kilátás. A pusztaszemesi vadonban, lábakon álló pionírkuckó az összes műfaji követelménynek megfelel, így csak az olvasó remeteléthez való viszonyától függ, hogy ezt fel- vagy lepontozza.

Építész: V. Marton Rozália, Villányi Norbert

Fehér erőd – SA43 társasház

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Ha így haladnak tovább a dolgok a világban, akkor a legjobb, ha az ember egy kis erődítménybe fektet be. A lőrésekkel ellátott bástyák, a komor tornyok azonban már nem tükrözik a kor hangulatát. A 21. századi családi erődítmény épüljön a város dombos, jól védhető részére. Színe legyen világos, hogy felhőtlen hangulatot árasszon, ablakai pedig tűnjenek tágasnak, hogy az épület első látásra transzparensnek látsszon, ahogy a kortárs villák szoktak. Ezt a receptet követi az SA43 nevű lakóház, amelyről csak zombitámadás, aszteroidabecsapódás vagy tűzvész közben tűnik fel, hogy valójában egy jól védhető tömb. Magas falai megmászhatatlanok, az erkélyeknek tűnő bástyák biztosítják a fölényt a tűzharc során, az épület zömöksége pedig ellenáll a közepes katasztrófáknak. Ha a kedves olvasó is egy lakájos bunkerben töltené az évtizedet, szavazzon lelkesen.

Építész: Varga Noémi, Numbernow, Szelecsényi Balázs, Veres Áron

Láthatatlan építészet – Cserépfalui ház

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Nyilván az olvasót is lenyűgözte, hogy milyen remek érzékkel hozták rendbe és alakították át ezt a klasszikus, Egerhez közeli parasztházat. Sajnos meg kell jegyeznünk, hogy a lelkesedésünk oka elsősorban épített környezetünk nyomorult helyzetéről szól inkább. Mert mi történt Cserépfaluban? Letisztítottak és mértéktartó módon kortárs elemekkel egészítették ki tradicionális házakat, olyan módon, hogy azok megőrizzék eredeti jellegüket. Ez csak abban az esetben érdem, ha a közízlést egyébként az áltörténelmi giccs és a parvenü túlhabzás alakítja. Magyarországon hivatalosan ugyanis az számít értékesnek, ami olyan, mintha régi lenne, de nem az, ahogy az a budai Várba épített álrégi épületek mutatják. Vagy ha a valódi értékeink lerombolásával felépítenek valami olyat, ami imitálja, hogy kortárs, ahogy például teszik a Városliget tönkretételével épülő múzeumok. Adjon magas pontszámot, ha fontosnak tartja, hogy egy építész alázatosan bánik az értékekkel.

Építész: Fajcsák Dénes, Fábián Gábor

Godzilla-tetris – Budaörsi buszpályaudvar

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Van olyan film, amiben egy hatalmas tetriselem zuhan le Budaörs központjába? Ha nem, akkor most könnyen meg lehetne rendezni, mert ehhez már adott a legköltségesebb elem, a bazi nagy tetris. Jelenleg buszmegállóként használják, annak köszönhetően, hogy a tetrisező Godzilla nem túl tehetséges, és az elem alatt jelentős maradt az üres tér. Ha önnek van egy jó forgatókönyve a színes és szürke betonformákra, nyilván felszavazza az amúgy elég átlagos építményt.

Építész: Dobos Botond, Kurucz Olívia

Városközpont a kukoricagóréban – Gyermelyi településközpont

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Alaphelyzetben lehetetlen feladat egy egész városközpontot összehasonlítani mondjuk egy családi házzal, most azonban az építészek kíméletesek voltak az újságíróval. Gyermely öt épületből álló új központja ugyanis annyira feszes koncepció alapján épült, hogy egy tervként is könnyű róluk írni. A tervezők a hetvenes évek kopott betonépületeit alakították át kortárs hatásúvá. Az ilyesmi általában egyébként tragédiával szokott végződni, mivel a közutálatnak örvendő betonházak általában nem rossz épületek, hibájuk csak annyi, hogy elhanyagoltak. Ezúttal viszont nem valami modernkedő vagy archaizáló dologgá alakították a régi kockákat, hanem a mezőgazdasági település múltját is idéző, izgalmas épületekké. A téglaborítású vagy fehér tömbök formái, a gerendasorok és a védett udvarok kukoricagórét, majorsági épületeket idéznek. A tájba illeszkedő, nem hivalkodó építészet kedvelői most erősen nyomhatják a gombot.

Építészek: Gereben Péter, Marián Balázs

Népi építészet hullámlemezből – Gödöllői családi ház

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Ha tájba illeszkedő épületről van szó, a legtöbben nyilván kőből vagy fából épült házakra gondolnak, mintha még mindig a középkorban élnénk. Pedig a tájat valójában már a betonból vagy fémlemezekből épült raktárépületek, gyárak és bevásárlóközpontok határozzák meg. A kollektív múltba révedés nem zavarta meg a Konkrét Stúdió tervezőit, amikor a vidéki valóságba terveztek nyaralót. A fekete hullámlemez borításhoz remekül passzol a terasz lambériaborítása és a belső tér puritán fehérsége. Ha az olvasó szerint egy ilyen épület őszintébb és ízlésesebb, mint egy nádtetős villa padlófűtéssel, adjon nyugodtan jelentős pontszámot.

Építészek: Sónicz Péter, Balogh Csaba, Deigner Ágnes, Sirokai Levente, Tatár-Gönczi Orsolya, Konkrét Stúdió

A rút kis épület meséje – Kolozsvári art deco épület felújítása

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Ha a Disney valaha is fantáziát látna épületekről szóló rajzfilmekben, akkor már adott is hozzá a sztori. A rút kiskacsa jellegű mese főszereplője egy sárga, kopott ház, amely egy gazos kertben áll elfeledve. Hosszú hányattatás után a kolozsvári telekre vetődik egy építész, aki észreveszi a formákban rejlő szépséget. Merészen lebontja a cseréptetőt, átalakítja a homlokzatot, egybenyitja a belső tereket, míg végül kiderül, hogy a lepattant ház valójában egy menő art deco villa. Sőt, az átalakított épület valójában sokkal szebb, mint az eredeti. Ha már unja az autók vagy gyerekjátékok főszereplésével készült rajzfilmeket, akkor most javasolhat egy nagyot Hollywoodnak.

Építész: Péterffy Miklós

Habony Árpád dizájntáskája – A lendvai főkonzulátus

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

A lendvai konzulátus felújításának egyik bravúrja, hogy bár állami beruházás, az épületet nem adták el rögtön egy MNB-s alapítványnak, vagy nem bontották le, hogy kaszinót építsenek a helyére, hanem felújították. A szokatlan megoldást segítette talán, hogy a századfordulós épület nem Magyarországon, hanem Szlovéniában áll. Az alapos építészettörténeti munkának köszönhetően az épület olyan lett, mint Habony Árpád legszebb dizájntáskája: kívülről minimalista, belül pedig szép mintás.

Építészek: Nagy Márton, Falvai Balázs, Török Dávid, Szokolyai Schwendtner Gábor

Jacuzzival a vadonban – Noszvaji lombház

Fotó: Építészfórum
Fotó: Építészfórum

Az, hogy idén két erdei épület is bekerült a válogatásba, jelzi, hogy mi a kortárs ember élménye a városi életről és a civilizációról. Ezekben a gerendákból és üvegfalakból álló épületekben sajnos ugyanakkor nehéz lenne kihúzni a civilizáció összeomlása utáni időket, mivel valójában hotelként működnek, és így nem kellett megoldaniuk olyan kérdéseket, mint hogy hova akasszuk nehéz prémkabátunkat a vadászat után, hol főzzük meg a vadat, és hová tegyük a szerszámainkat. Amennyiben az elvágyódáshoz önnek elég egy franciaágy meg egy jacuzzi, akkor szeretni fogja ezeket a házakat.

Építész: Fábián Gábor, Fajcsák Dénes

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!