A szexuális célú gyermekkereskedem legtöbb áldozata magyar az EU-ban

2021. február 16. – 09:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ijesztő képet tárt elénk a gyerekek szexuális kizsákmányolásának magyarországi helyzetéről a Hintalovon alapítvány és az Ecpat készítette országjelentés. A Mérce dolgozta fel a tanulmányt, amiből kiderült, hogy főként a mélyszegénységben élő, a családjától elszakított, állami gondozásban élő és roma gyermekek a szexuális kizsákmányolás áldozatai. A legelmaradottabb régiókban élők különösen veszélyeztetettek. Ezenkívül a legfőbb megállapítások

  • Az Európai Unióban szexuális célú emberkereskedelem gyermek áldozatai közül a legtöbb magyar
  • Több gyerek áldozat van, mint felnőtt
  • 2015-16-ban regisztrált, szexuális célú emberkereskedelem-áldozatok fele magyar származású volt: 1310-ből 647-en.
  • 64 százaléka gyermek, 7,4 százalékban 11 éven aluliak
  • Kamaszok 39 százalékától kértek már erotikus képet internetes cseten (9000 18 év alattit kérdetek meg)

A szexuális kizsákmányolást erősíti a törvényi háttér, miszerint 16 évesen már házasságot lehet kötni. Magyarország elmaradása óriási az áldozatoknak nyújtott szociális és pszichológiai szolgáltatásban.

Ha tudomása van bajba jutott, bántalmazott gyerekről, vagy aggódik, mert felmerül ennek a gyanúja, hívja a Gyermekvédő Hívószámot, a 06 (80) 212-021-et! A hívás anonim, ingyenes, és a szám a nap 24 órájában él. A veszélyeztetettségről szóló jelzést a hívásokat fogadó szakemberek továbbítják az illetékes hatóság felé. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által működtetett szolgáltatásról itt talál bővebb információt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!