Az Európa Tanács szerint az önkormányzati funkciókba jelentősen beavatkozik a kormány

2021. február 12. – 18:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon hiányzik a hatékony konzultáció a központi hatalom és az önkormányzatok között, ráadásul az önkormányzati funkciókba jelentősen beavatkozik a kormány – állapította meg az Európa Tanács Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának legfrissebb, pénteken publikált jelentése.

A jelentés szerint aggasztó a Magyarországon zajló „újraközpontosítás”, az önkormányzatok számára rendelkezésre álló anyagi források pedig nem elegendőek ahhoz, hogy az önkormányzatok megfelelően képzett munkaerőt tudjanak felvenni. A jelentés elkészítésében részt vevő belga Marc Cools azt is megállapította, hogy

Magyarországon nincs tényleges regionális szintű önkormányzatiság, mivel a megyék szinte semmiféle jelentős kompetenciával nem rendelkeznek, és nincs gazdasági autonómiájuk sem.

Budapest „különleges státuszát” és a nemzetiségi önkormányzatok működését ugyanakkor pozitív példaként említi a jelentés.

Az Európai Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa pénteken arra szólította fel a kormányt, hogy fordítsa vissza a jelentésben feltárt központosítási trendet, biztosítson igazságos és hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatok számára, és csökkente az önkormányzatok működésére gyakorolt kormányzati beavatkozás mértékét.

A teljes jelentés angol nyelven érhető el ezen a linken.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!