Elutasította a rendőrség a Telex újságíróinak panaszát arról, hogy elkordonozták a Karmelitát, amikor a Szájer-ügyről kérdeztünk volna

2021. február 11. – 17:04

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

December 2-án a Telex két újságírója, Fábián Tamás és Szilágyi Máté a Karmelitához mentek, ahol kormányembereket próbáltak kérdezni az akkor kirobbanó Szájer József-ügyről.

A Karmelita épülete eleinte megközelíthető volt, egészen az ajtóig tudtak menni a tudósítók, azután azonban kijött az épületből nagyjából húsz rendőr, és „felsőbb utasításra” ötvenméteres körben elkordonozták az ajtóhoz vezető utcaszakaszt, az újságírókat pedig a kordonon kívülre küldték. A Telex tudósítói mindössze két kormánytagot tudtak megszólaltatni, mielőtt az épületet körbezárták. A rendőrök úgy indokolták ezt kollégáinknak, hogy védett személy érkezik, akinek kilétét nem árulhatják el. Időközben több kormánytag is érkezett az épülethez, behajtottak a kordonon belülre, így a tudósítóink egyáltalán nem tudták megkérdezni őket.

A Telex érintett tudósítói ezért december 31-én a rendőri intézkedések ellen panaszt nyújtottak be a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak, ebben a Helsinki Bizottság segített nekik. Álláspontjuk szerint a rendőrök jogellenesen zárták le a területet, ezzel pedig megsértették a demokratikus jogállamban kulcsfontosságú, fontos közügyeket érintő újságírói munkájukat és véleménynyilvánítási szabadsághoz fűződő jogukat. Emellett szólt az érvelés szerint, hogy korábban és azután sem zárták el a területet, az újságírók pedig tehették a dolgukat. Ha pedig valóban a miniszterelnök volt a védett személy, és miatta kellett lezárni a területet, akkor az ő érkezése után a lezárást meg kellett volna szüntetni.

A panaszra február 11-én érkezett válasz a Készenléti Rendőrségtől, amiben első fokon

elutasították a panaszt.

Az indokolás szerint a Készenléti Rendőrség munkatársai azért állították fel a kordont, mert egy védett személyt kellett biztosítani. Ilyenkor pedig jogszerűen megakadályozhatják, hogy oda bárki belépjen vagy onnan kijöjjön, az ott tartózkodókat pedig elküldhetik. A Karmelita Kolostor esetében „egy különös jogállású közterületi státusz és felhatalmazás eredménye alapján” ha azt intézkedésekkel biztosítják, akkor nem csak magát az épületet biztosítják, hanem annak környezetét is. Ezért aztán a rendőrség szerint „a Színház utca biztonsági pollersorral elválasztott területe – mint az épület megközelítését és elhagyását biztosító kiszolgálólétesítmény – a közterületi státuszon belül a normál esethez képest eltér”. Azt pedig nem kötelesek előre bejelenteni, hogy elkordonozzák a területet, és nem lehet sem ki-, sem bemenni, hanem ott helyben is meg lehet egy ilyen döntést hozni, mert egy védett személy biztonságáról van szó.

Az indokolás szerint aznap, december 2-án azért kellett a rendőröknek intézkednie, mert „a létesítmény őrzését végrehajtó Készenléti Rendőrség állománya észlelte a korábbi időszakhoz képest jelentősebb számú ellenőrizetlen személy megjelenését a Karmelita Kolostor főbejárata és a volt Honvéd Főparancsnokság közötti területen. A zárás kialakítása csak a Színház utca egy részére, a Honvéd Főparancsnokság Színház utcai hosszában, tehát a Karmelita Kolostor főbejáratától számított jobb és bal oldali irányba kb. 30-30 méter hosszúságban terjedt ki, a ki- és beszálláshoz szükséges biztonsági sáv alkalmazásával. A panaszbeadványban megjelölt napon a fent leírt terület zárására 08 óra 15 perctől – a kormányülés befejezéséig – 20 óra 00 percig került sor.”

Az indokolás szerint a Telex helyszínen készített videójából „egyértelműen látszik”, hogy a kordon felállításával a rendőrök jogszerűen jártak el, és nem sértették kollégáink véleménynyilvánításhoz fűződő jogát, mivel meg tudtak szólítani kormányülésre érkező személyeket. Kollégáink az elején valóban tudtak pár szót beszélni két kormánytaggal, Varga Judit igazságügyi miniszterrel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, mást viszont a kordonok felhúzása miatt nem tudtak kérdezni.

Kollégáink jogi képviselője kérte, hogy az ügyben tanúkat és rendőröket hallgassanak meg, és kerüljön bíróság elé, de ezt a Készenléti Rendőrség válaszában elutasította, mert nem tartja indokoltnak.

A határozat ellen kollégáink fellebbeznek, így az nem jogerős.

A helyszínen készített videónkat a rendőri intézkedésekkel itt tudja megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!