Egymilliárd forintért adták volna el a hamis vallási ereklyéket

2021. február 11. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szlovén rendőrséggel közösen derítettek fel egy bűnügyet a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai azután, hogy 2019 nyarán információt kaptak arról: egy pécsi férfi és ismeretlen társai illetéktelenül szerzett, feltehetően több száz éves, vallási tárgyú könyveket birtokolnak, és ezekre vevőket keresnek. A nyomozás során megtudták, hogy a feltételezett elkövetők között magyarok és külföldiek is vannak, a szerzett tárgyakról pedig az derült ki, hogy három darab van belőlük, és ezek a gyanú szerint a Közel-Keletről származó, bőrre készített, egyházi motívumokat tartalmazó iratok lehetnek. Eladásukból egymilliárd forint hasznot reméltek – írja a Police.hu.

Azért, hogy ezeket eladják, egy potenciális külföldi vevővel találkozót szerveztek Ljubljanába. A szlovén rendőrség a magyar rendőrség értesítése után, az Európai Nyomozási Határozat alapján 2020. augusztus 5-én elfogta az elkövetőket még az eladás előtt, és lefoglalta a könyveket. A nyomozók ezután orgazdaság megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgattak ki két magyar, egy szlovén és két horvát állampolgárt, a magyar állampolgárok otthonában pedig házkutatást tartottak, és további egy magyart gyanúsítottként hallgattak ki az ügyben.

A lefoglalt könyveket 2020. szeptemberben kapta meg a magyar hatóság, majd az igazságügyi szakértő megállapította, hogy

a lefoglalt tárgyak eredeti egyházi iratok látszatát keltő hamisítványok.

Az azonban biztos, hogy valóban elég régi lapok vannak bennük, mert bár valószínűleg utólag, a lehetséges vásárlók megtévesztéséért állították össze őket, azok részben eredeti alapanyagok, esetleg eredeti könyvekből származó, eredeti oldalak felhasználásával készültek.

A vizsgálat során kiderült ugyanis, hogy egyes lapok bizonyosan a VII. századból, más részletek a XII–XVI. századból származnak.

Az eredeti részek a hatályos magyarországi jogszabályok, illetve a nemzetközi egyezmények alapján védett kulturális javaknak minősülnek, ezek egyedülállónak számítanak, értékük pedig anyagi szempontból jelentős, „kulturális örökség szempontjából pedig felbecsülhetetlen.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!