Jobban figyelnek majd a vezetéstechnikára a motoros képzéseken, megújult a vizsga is

2021. február 10. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a tantervi, mind a vizsgakövetelmények megújulnak a motoros vizsgák során, az új képzési anyag már 2021. március elsejétől elérhető – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Közleményükben azt írják, alapos szakmai előkészítő munka és egyeztetési folyamat eredményeként korszerűsítették a képzést azért, hogy mérsékeljék a balesetek számát. Márpedig a közlekedésbiztonsági helyzet alakulását nagymértékben befolyásolják a közlekedők ismeretei, vezetéstechnikai tudásuk.

A vizsgakozpont.hu azt írja, hogy a regisztrált motorok száma a 2001-es adatokhoz képest több mint kétszeresére, 186 ezer közelébe nőtt 2019 végére. A statisztikák szerint a motorosok baleseti halálozási kockázata lényegesen magasabb az autósokénál, az elmúlt időszakban évente bekövetkezett 1200-1500 balesetben 50-60 motoros vesztette életét. Hozzátartozik azonban, hogy „2020-ban az 1950-es évek óta először csökkent 500 alá a hazai közutakon elhunytak száma. A 454 halálos áldozatból a tavalyelőtti 53-hoz képest tavaly 34 volt motoros. Magyarországon évente 15-20 ezren tesznek forgalmi vizsgát a kétkerekű járműkategóriákban. A korszerűsített tanterv bevezetésével a száz közúti balesetből négyet okozó motorkerékpárosok közlekedése még biztonságosabbá válik” – mondta Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár.

A módosítások célja az volt, hogy a technikai fejlődéshez igazítsák a képzések tanterveit és a vizsgakövetelményeket. Ennek megfelelően a vizsgafeladatok között hangsúlyosabban szerepelnek az összetettebb vezetéstechnikai elemek, ugyanis a balesetek jelentős része az ilyen bonyolult manőverek – pl. az ellenkormányzásos kikerülés vagy a jármű bedöntése kanyarodáskor – elhibázására vezethető vissza, írják. Változik a vizsgapályák mérete és vonalvezetése. Részletesebben oktatják a motorosok biztonságát szolgáló ruházat és védőfelszerelés kiválasztását, helyes használatát is. A részletes követelmények itt elérhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!