Jön a cudar idő, a Magyar Közút már minden munkagépét csatasorba állította

2021. február 10. – 07:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már a csütörtöki hidegbetörés előtt is teljes kapacitást ígér a Magyar Közút. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetésével egybecsengő közleményük szerint ma és holnap is havazás, hófúvás és ónos eső várható több megyében, főleg az észak- és nyugat-dunántúli, valamint az észak-magyarországi térségekben ezért a készültség: országszerte összesen 850 munkagéppel, szükség esetén 130 hómaróval továbbra is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan, ütemezetten végzik majd a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Mint írják, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. téli üzemeltetésében dolgozó 3300 fő a következő napokban is 0–24 órás szolgálatot lát el a 32 ezer kilométeres közúthálózaton. A munkagépek első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a fő-, végül a mellékutakon végzik el a takarítási munkálatokat, és addig ismétlik, míg az időjárás és az útviszonyok indokolják. A markáns lehűlés miatt péntektől vasárnapig várhatóan a síkosságmentesítési munkákon lesz a hangsúly, ezért ahol csak lehet és szükséges, már megelőző sószórási munkákat végeznek a szakemberek, és az útszóró són kívül kalcium-klorid-oldatot is használnak majd. Addig az ónos eső mellett a közlekedőknek viharos, nagy erejű széllökésekkel is számolniuk kell – főleg a Dunántúlon, ahol akár 70-80 km/órás szél is lehet. Kisebb hófúvások kialakulhatnak Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Somogy megyében, de fákat is kidönthet a viharos szél a felázott talaj miatt. Az ónos eső és a tapadó hó függvényében kisebb-nagyobb ágak is letörhetnek.

A szakemberek arra kérik az autósokat, hogy a héten várható téliesebb időjárás, főleg az ónos eső és a viharos széllökések miatt indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, forgalmi helyzetről és az alapján tervezzék meg esetleges utazásaikat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!