Csodaszernek hazudott, hipószerű készítményt kotyvasztott egy csongrádi férfi

2021. február 9. – 10:32

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Első fokon elítélték azt a csongrádi férfit, aki vírusellenesnek mondott készítményt forgalmazott, írja az MTI. Az 53 éves vádlottat gyógyszerhamisítás bűntettének minősített esetében mondta bűnösnek a járásbíróság, és ezért két év börtönt kapott, amit három évre felfüggesztettek. A vagyonát is elkobozzák majdnem 1,2 millió forint értékben. A férfi enyhítésért fellebbezett.

A büntetlen előéletű, középiskolai végzettségű férfi 2017 augusztusában Romániában alapított egy gyógyszergyártó és -forgalmazó céget. A vállalkozás nevében 2017 decemberében magyar nyelvű webáruházat hozott létre, ahol ő volt a kapcsolattartó. A weboldalon egy nátrium-kloritot, sósavat és citromsavat tartalmazó oldatot hirdetett, amely állítása szerint „a maláriát 48 óra alatt kiirtja a szervezetből”, az influenzát, a baktériumokat és a vírusokat is „végérvényesen eltávolítja”, de alkalmas különböző fertőzések, betegségek megelőzésére és kezelésére is. A férfi videókban személyesen ismertette az oldat hatásait és felhasználási módjait.

A férfi maga csomagolta a terméket csongrádi lakásán, amit a vevők utánvéttel, majd online tudtak kifizetni. A férfi a weblap 2019. júliusi törléséig 1,2 millió forintnyi forgalmat bonyolított le.

Az ügyben az országos tisztifőorvos tett feljelentést, miután valaki jelezte a hatóságoknak az ügyet. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint egy háztartási hipóhoz hasonló hatású készítményről van szó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!