A móri bankrabló csak normális katolikusként szeretne élni

2021. február 8. – 17:27

frissítve

A móri bankrabló csak normális katolikusként szeretne élni
Weiszdorn Róbert a felülvizsgálati tárgyalásán 2011-ben – Fotó: Marjai János / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Weiszdorn Róbert és társa 2002-ben kirabolt egy móri bankot. A bankrablásnak nyolc halálos áldozata volt, így Weiszdornt életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, feltételes szabadságra bocsátás lehetőségével. Társa az ítélethozatal előtt öngyilkos lett.

A SZEMlélek a vallásról, a hitről és a tanulmányairól kérdezte Weiszdornt, aki leghamarabb 2047-ben szabadulhat. A férfiről elterjedt olyan hír, hogy lelkész lett, ez azonban nem igaz. A börtönben azonban valóban jobban elmélyült a vallás és a hit tanulmányozásában, elvégezte a teológus képzést. Szerinte ő nem rossz ember, nem élt bűnöző életmódot, és az elmúlt 14 évben, amióta börtönben van, sok változáson ment keresztül. Azt gondolja, hogy nagy hülyeséget csinált, de ettől még hívő ember.

„Weiszdorn Róbert olyan ember, aki szeretne normális katolikusként élni”

– mondta.

Bár lelkész nem lett, próbál segíteni a többi fogvatartottnak a hittel kapcsolatos kérdéseikben. Próbálja megmutatni nekik, hogy a vallásnak nem csak árnyoldala van, és úgy érzi, hogy mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák őket, hogy többet megtudhassanak a hitről. Az ötéves teológus képzést ötös diplomával zárta, bár a hármasnak vagy a négyesnek is ugyanúgy örült volna. Szakdolgozatát a gnosztikus mítoszok kereszténységre való hatásairól és veszélyeiről, valamint az egyház védekezéséről írta. Szerinte az okkultizmus és a szcientológia „reális veszélyt jelentenek a több sebből vérző katolikus egyházra”.

„A korunkban eluralkodó vallási, társadalmi és etikai tolerancia túl sok teret enged a hit relativizálásának.”

Nem könnyű a börtönben vallást gyakorolni, de Weiszdorn minden napot imával indít és zár. Napközben ha van ideje, Bibliát olvas, és a szintén katolikus cellatársával a hitről beszélget. A járvány miatt a börtönökben is sok szigorítás lépett életbe, így miséket, istentiszteleteket se tartanak. Nagyon hiányolja a gyónást és az áldozást az életéből. Az a célja, hogy segítse a körülötte lévőket. Nem téríteni akar, de bárkinek szívesen mesél a vallásról. A több évtizedes büntetés alatt a hitből merít erőt.

„Őszintén sajnálom, hogy 8 ember meghalt, egyikükre én is rálőttem, akinek a megölésével meggyanúsítottak. Az, hogy én tudom, hogy nem öltem embert, akkora pluszt ad, hogy bárkinek a szemébe bele tudok nézni. Tudom, mit tettem. Kaptam egy büntetést, itt vagyok, de az igazság hatalmas erőt ad”

– mondta. Ez bizonyos szintű szabadságot jelent számára, igyekszik pozitív szemlélettel átélni a napokat. Emiatt próbál bocsánatot kérni az áldozatok családjaitól.

„Talán nincs is bocsánat arra, ami ott történt. Olyan szörnyűség, ami az áldozatok és hozzátartozók mellett az én szeretteimnek is tragédia.”

Szerinte ha a mennybe jut, akkor majd ott az áldozatoktól is bocsánatot kér majd.

Az embereknek azt javasolja, hogy éljenek keresztényibb életet, törekedjenek arra, hogy minél szorosabban kövessék a Biblia útmutatását. Szerinte túl sok a szeretetlenség, az idegengyűlölet, és azt gondolja, hogy a járvány okozta összezártságot a valós értékek felfedezésével, a személyes kapcsolatok elmélyítésével kéne tölteni.

„Nem biztos, hogy a csillogás, a pompa, a pénz, a pozíció visz előbbre, nem ezek töltenek fel se lelkileg, se szellemileg.”

A Telex nemrég Kaiser Edével készített interjút. Először Kaisert gyanúsították meg a móri mészárlással, de Weiszdorn letartóztatása után ejtették ellene azt az egy vádat – más bűntettei miatt azonban csak 2020 nyarán szabadult. A börtönben találkozott Weiszdornnal, és ő egészen máshogy látta a mészárlás egyik valódi elkövetőjét. Interjúnkat itt olvashatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!