Euforikus tavaszi újranyitásra készül Budapest

2021. február 8. – 14:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Önkormányzat turisztikai csomaggal segíti a vendéglátóipart – jelentette be Gy. Németh Erzsébet a humánterületekért felelős főpolgármester hétfőn egy online sajtótájékoztatón. Budapest vezetése szerint ez a szektor szenvedte meg leginkább az egészségügyi szempontból indokolt lezárásokat.

Az újranyitási csomagot a főpolgármester helyettes szerint az ágazati szereplőkkel folyamatosan konzultálva alakult ki. Ennek részeként a Fővárosi Önkormányzat

  • kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek beadását és gyorsítja azok elbírálását is;
  • elengedi a teraszbérleti díjak „majdnem száz százalékát”;
  • növeli a közterülethasználati lehetőségeket;
  • kiterjeszti a helységbérletidíjak 2021. december 31-ig szóló elengedését;
  • csökkenti a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket;
  • áruszállítási pontokat alakítanak ki az érintett vendéglátóhelyek környezetében;
  • a helyiségbérleti díjak maximális kedvezményét pedig ez év végéig biztosítják majd.

A főpolgármester-helyettes szerint arra készülnek, hogy az újranyitás után „a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából”. Ugyanakkor mivel a vírus nem tűnik el, egy darabig az élet a főváros utcáin, terein zajlik majd. Gy. Németh azt mondta:

„a szakma és a fővárosi vezetés egyetértett abban, hogy a biztonságunk, egészségünk megőrzése szempontjából fontos, hogy a nagy eufória ellenére ne zárt helyeken, hanem nyitott tereken, lehetőleg minél nagyobb távolságot betartva találkozhassunk”.

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes pedig arról beszélt, hogy a csomag intézkedései még bővülhetnek, az egyeztetések folytatódnak. Ő jelentette be azt is, hogy a vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítja a főváros a veszélyhelyzet időtartamával.

A rendezvényszervezést a Fővárosi Önkormányzat azzal segítené, hogy a fővárosi tulajdonban lévő „Open office”-okat, open tárgyalókat alakít ki és azokat ingyenes használatra adja a rendezvényszervezőknek. Emellett pedig az államigazgatás által szervezett események közterület használati díját egy rendezvényalapba gyűjti, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatja.

Budapest vezetése ezenkívül fogyasztást ösztönző kommunikációs újranyitási kampánnyal tervezi népszerűsíteni a fővárosi rendezvényeket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!