Szibériai hideg érkezik a jövő héten

2021. február 07. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

A jövő héten szibériai eredetű, sarkvidéki fagyos levegő árasztja el a Kárpát-medencét, csütörtökön viharos, a Bakonyban akár orkán erejű szél és hóesés is lehet – írja a MetKép.

Az eheti enyhe időhöz képest radikális változást hozó ciklon szerdán ér ide. Ennek eleinte előoldalán leszünk, így az északi megyéket leszámítva megenyhül az idő, és délen ismét 8-10 fok lesz. Északra azonban nem tud feljutni a meleg, ott fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Már szerdán is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, ami északon, északnyugaton havas eső, eső és hó formájában valószínű. Megmaradó hó azonban csak az északnyugati csücsökben és a magasabb hegyeinkben lehetséges átmenetileg – írja a meteorológiai oldal.

Csütörtökön azonban a ciklon hátoldalára kerülünk, és hidegfront következik. Ekkor a 60-80 kilométer per órát, de a Bakonyban, a Budai-hegyekben, a Pilisben, az Alpokalján, a Börzsönyben és a Balatonnál akár a 100-110 kilométer per órát is elérhetik a legerősebb széllökések a jelen állás szerint. A széllel sarkvidéki hideg tör majd be, ami néhol közel 20 fokos lehűlést okoz. A csapadék estétől nyugat felől gyors ütemben vált át havazásba, és a déli órákban már országszerte hó formájában hullhat. A legtovább keleten eshet a hó, ott akár péntek délig is kitarthat.

Éjjel még csak az ország nyugati és északi harmadán, reggelre már a Tisza vonalanál is fagyhat, estére országszerte -5 fok köré, alá, északon akár -10 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. A hétvégén és a következő hét elején hajnalban -20 fok köré, a havas, szélvédett tájakon esetleg az alá csökkenhet a hőmérséklet, és napközbeni is jellemzően -5, -12 fok közötti hőmérséklet várható.

Kövess minket Facebookon is!