Alkotmánybíróság: Nem volt jogsértő a „Nagy Harácsony” című HVG-címlap

2021. február 5. – 13:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sértett alkotmányos jogot a HVG hetilapja a „Nagy Harácsony” című címlapjával – írta meg a HVG.

A címlapon a pásztorok imádása című XVII. századi festmény úgy volt átalakítva, hogy az eredeti szereplők arca helyére politikusoké került, a gyermek Jézus helyén pedig egy halom aranypénz volt látható. Emiatt Ékes Ilona egykori Fidesz-képviselő hívő katolikusként sértve érezte magát, és pert indított, amelyet azonban elveszített.

A HVG 2014-es évvégi címlapja – Fotó: Hvg.hu
A HVG 2014-es évvégi címlapja – Fotó: Hvg.hu

A bíróságok szerint a címlap nem a vallást gúnyolta, hanem a harácsoló közszereplőket. „A pénzhalom előtti hódolatot ábrázoló jelenet a hatalmat gyakorló közszereplők vagyonosodásával kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, mint akik úgy tekintenek a pénzre, ahogy a vallásos ember az istenére” – állt az egyik ítéletben.

Ezt megerősítette a másodfokú bíróság, majd a Kúria is. Ezt követően, 2017-ben Ékes az Alkotmánybírósághoz fordult, fenntartva, hogy a címlap gyűlölet keltésére alkalmas módon használt keresztény jelképeket. Az Alkotmánybíróság három év után ítélkezett: egyetértett a Kúriával, amely a szerzők által közvetített konkrét politikai vélemény kifejezési formáját – a képileg megjelenített vallási hasonlatot – a vélemény tartalmához képest nem találta önkényesnek, indokolhatatlannak. „Mindezek alapján az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a Kúria döntésével nem sértette meg az indítványozó (…) jogát, ezért az indítványt elutasította.”

A panaszt tehát végül elutasították, kijelentve: „Az Alkotmánybíróságnak felelőssége a közbeszédet a méltányosság és mértékletesség olyan középvonalán tartani, amely egyaránt biztosítja a közügyek demokratikus megvitatását és a vallási közösségeknek a társadalmon belüli békés együttélését.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!