Regisztráció után lehet csak háziállatokkal kereskedni áprilistól

2021. február 2. – 18:34

frissítve

Regisztráció után lehet csak háziállatokkal kereskedni áprilistól
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A kedvtelésből tartott állatokkal kereskedés regisztrációköteles – FELIR azonosító – tevékenységgé válik április 1-jétől – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel kedden.

Azt írták, a kormányrendelet fontos lépés az állatkínzó kutyaszaporítók, illegális kisállat-kereskedők tevékenységének visszaszorításáért, felszámolásáért folyó munkában.

Magyarországról több tízezer kutyát adnak el az Európai Unió tagállamaiban évente, ezek nagy része a kutyaszaporítóktól származik, és nem rendelkezik törzskönyvvel.

A Nébih az MTI megkeresésére közölte, hogy az embertelen körülmények mellett folytatott kutyaszaporító tevékenységeket a hatóság feltételekhez kötheti, felfüggesztheti vagy megtilthatja. A mulasztást bírságolni fogják, a hatóság által kiszabható bírság alapösszege tizenötezer forint, ez a jogsértés körülményeitől függően akár többszörösére is nőhet.

A jogszabály módosításával a hatóság látókörébe kerülnek a kutyaszaporítók, így a kiskutya megszületésétől nyomon követhető lesz a forgalmazása, lehetőség nyílik az állatvédelmi követelmények betartatására. Felhívták a figyelmet arra is, hogy kisállat vásárlásakor a vevőnek is van felelőssége, hogy megfelelő helyről, kiskutya esetében megfelelő életkorú (minimum 8 hetes) és egyedileg jelölt állatot vásároljon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!