Összevonnák a Szegedi Szabadtéri Játékokat és a Szegedi Nemzeti Színházat

2021. január 28. – 12:55

Másolás

Vágólapra másolva

A korlátozások bevezetése óta, vagyis durván az elmúlt egy év során mintegy 17,3 milliárd forint veszteség érte Szegedet, ebből 10,5 milliárd forint a kormányzati elvonás, 6,8 milliárd forint pedig a járvány okozat hatás eredménye – mondta a szeged.hu-nak Botka László, a város polgármestere. A fentiek miatt váltságköltségvetést állítottak össze, erről csütörtökön kapják meg az anyagot a képviselők, majd online szavaznak róla, és ha elfogadják, már jövő hétfőn hatályba is lép.

Hétfőig arról is szavaznak a képviselők, hogy a javaslatnak megfelelően összevonják-e a 2004-ben szétválasztott Szegedi Nemzeti Színházat és a Szegedi Szabadtéri Játékokat azután, hogy utóbbi igazgatója lemondott. Botka László szerint az elmúlt évek tapasztalata bebizonyította: sokkal gazdaságosabban és hatékonyabban lehet úgy működtetni az intézményt, ha egyesül.

„Megszűnnek a párhuzamosságok, nem kell külön gazdasági apparátust külön fenntartani. Ezért a képviselők arról is szavaznak, hogy a lemondott Herczeg Tamás helyére a színház főigazgatóját, Barnák Lászlót nevezik ki a Szegedi Szabadtéri Játékok és Fesztivál Szervező Nkft. élére. Május elsejével egyesül a két intézmény. Arról is határoznak a képviselők, hogy az államháztartási törvénynek megfelelően a szabadtéri a teljes vagyonával, személyi állományával és kötelezettségeivel beolvad a Szegedi Nemzeti Színházba. Az egyesülés nem befolyásolja a szabadtéri idei évadát” – fogalmazott a polgármester. Azt reméli, színvonalasabb és költséghatékonyabb lehet így a szabadtéri, a szegedi művészeknek nagyobb szerepek juthatnak, és a sikeres előadások tovább futhatnak majd a színházban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!