Ha felső légúti tüneteket tapasztal, ne gondoljon azonnal a koronavírusra: megjelentek a pollenek

2021. január 27. – 15:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az arra érzékenyeknél a napokban már a szénanátha tünetei is jelentkezhetnek, miután az enyhe időjárással az első allergén növények pollenjei is megjelentek a levegőben, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A járványügyi helyzetben fontos, hogy mindenki meg tudja különböztetni az allergiás tüneteket a koronavírus tüneteitől, írja az MTI.

A legtöbb ember számára az allergiaszezon csak tavasszal, illetve nyáron, az egyes fűfélék virágzásával kezdődik. Az átlagoshoz képest jóval melegebb téli időszak miatt azonban egyes növények már most megkezdték virágzásukat.

  • A mogyoró, illetve a ciprus- és tiszafafélék koncentrációja a déli országrészben már elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.
  • A kőris és az éger pollenjei is már többfelé megjelentek, azonban még alacsony koncentrációban fordulnak elő.


A következő napokban a pollenterhelés jellemzően nem változik. A későbbiekben a napi középhőmérséklet emelkedésével az említett növények virágporára allergiások számíthatnak a tünetek megjelenésére, erősödésére.

A légúti allergia (szénanátha) az orrnyálkahártya gyulladása miatt rohamokban jelentkező tünetegyüttes, amelyet orrfolyás, orrdugulás, orrviszketés és tüsszentés jelllemez. A koronavírus-fertőzés szintén a légutakat érinti, jellemző tünetei a láz, a száraz köhögés, a fáradtság és a légszomj. Fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, torokfájás és mellkasi nyomás is jelentkezhet. Ha valaki az utóbbi tüneteket tapasztalja, arra kérik, ne menjen közösségbe, maradjon otthon és hívja fel háziorvosát.

Polleninformációk az NNK honlapján>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!