Orbán üzenete a holokauszt-emléknapon: Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat

2021. január 27. – 09:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt” – idézi az MTI Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét.

A magyar miniszterelnök azt írta: feleségével vissza-visszatérően felidézik azt a nagyszerű beszédet, amelyet a szervezet elnökétől hallhattak az Auschwitz-Birkenau-i haláltáborban tartott tavalyi megemlékezésen.

„Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly' sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, írta a miniszterelnök.

ENSZ: Fel kell lépni a neonácizmus ellen

António Guterres ENSZ-főtitkár a neonácizmus, a fehér nacionalizmus, az idegengyűlölet, a gyűlöletbeszéd és az antiszemitizmus elleni globális fellépést sürgetett az emléknapon.

„A zsidókat a világjárvánnyal kapcsolatba hozó álhírek, amelyek szerint a zsidók hozták létre a vírust, hogy világuralomra törhessenek, nevetségesek is lehetnének, ha nem lennének halálosan veszélyesek”

– hangsúlyozta Guterres, felidézve, hogy ezzel ismét felütötte a fejét az az antiszemita nézet, amely alapján már a XIV. században a zsidókat vádolták azzal, hogy terjesztik a pestist.

António Guterres szerint szomorú, de nem meglepő, hogy a világjárvány felerősítette a holokauszttagadást és a történelmi tények eltorzítását.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!