Tavaly négymillió védőeszközt nem engedett át a vámhatáron a fogyasztóvédelem

2021. január 26. – 08:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A fogyasztóvédelem 2020-ban 26 millió darab védőeszközt ellenőrzött, ezek közül több mint négymillió vámkezelését tiltotta meg a hiányos dokumentáció miatt – számolt be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.

A járványhelyzet miatt nagyjából hússzor több terméket állítottak meg, és ellenőriztek a vámhatáron, mint 2019-ben. A vámkezelés során kiszűrt árucikkek száma 300 ezerről nőtt hatmillió közelébe 2020-ban, főleg a tömegesen vizsgált védőeszközök miatt.

Az ITM miniszterhelyettese konkretizálta az adatokat, eszerint a szakemberek 2020-ban összesen 25,7 millió darab, kereskedelmi forgalomba szánt védőeszközt ellenőriztek a vámhatáron. 13 millió egyszerű szájmaszk, több mint 4-4 millió FFP-maszk és védőkesztyű behozatalát engedélyezték. A termékdokumentáció hiányosságai miatt több mint 3 millió egyszerű és 690 ezer FFP-maszk, 370 ezer pár védőkesztyű vámkezelését tiltották meg. Ezenkívül kiszűrtek még több mint 33 ezer arcpajzsot és tízezer védőruhát is.

„A folyamatos fogyasztóvédelmi, piacfelügyeleti ellenőrzések célja a jogsértő és megtévesztő gyakorlatok felszámolása, ami minden tisztességes vállalkozás érdeke. Az állandó hatósági jelenlét hozzásegíti a magyar és más uniós vásárlókat ahhoz, hogy kizárólag a követelményeknek maradéktalanul megfelelő árucikkek közül válogathassanak az üzletekben. A termékek biztonságossága általában is alapvető elvárás, de ha védőeszközökről van szó, még inkább indokolt a hatóságok határozott fellépése

– mondta Schanda Tamás.

A védőeszközökön kívül még kétmillió árut szűrtek ki, ezek nagyrészt játékok, öngyújtók, lézerpointerek voltak.

Ha a forgalomba hozatali feltételeknek nem tesz eleget valaki, és kiszűrik a szállítmányát, az egyetlen következmény az, hogy visszaküldik az árucikkeket a feladónak. Ennek ellenére a laborvizsgálatok során kiderült, hogy 120 ezer termék használata veszélyesnek bizonyult, 85 ezernek pedig elrendelték a megsemmisítését is.

(Borítókép: Balázs Attila/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!