Akadozik a Központi Azonosítási Ügynök működése, határidő-amnesztiát kér a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete

2021. január 26. – 14:26

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sajnos jelenleg sem működik megfelelően a Központi Azonosítási Ügynök (KAÜ), több elérési hiba tapasztalható” – közölte kedden a Magyar Könyvelők Országos Egyesülete az Országos Sajtószolgálattal.

Mint írják, a KAÜ működése a közigazgatásban létfontosságú, kizárólag ezzel működik az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) és az e-papír is. Mivel a magyarorszag.hu szolgáltatásai sem voltak elérhetőek, így nemcsak a hivatali határidők, hanem például az egyszerűsített végelszámolások lezárása, vagy más peres eljárások határidejének megtartása is kétségessé vált.

A régi ügyfélkapuval csak részfunkciók érhetőek el, ezért megkeresték a NAV, a fontosabb önkormányzati adóhatóságok és a kormányhivatalok vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek közzé a KAÜ leállása miatt egy határidő-amnesztiát.

Hétfőn este a 1818-on, a belügyminisztérium által felügyelt Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. ügyfélszolgálatán azt mondták, hogy kedden már működni fog a Központi Azonosítási Ügynök, azonban ez csak egyes IP-címekről megy, másokról meg nem.

„Az 1%-os iparűzési adó miatt 2021.02.25-ig várhatóan 1 millió bejelentést kell majd a NAV-nak befogadnia, feldolgoznia és továbbítania az önkormányzati adóhatóságok felé, hiába kértük ehelyett egy automatizmus alkalmazását” – fogalmaztak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!