A Jobbik szerint nem a vakcina, hanem Orbán Viktor iránt bizalmatlanok az emberek

2021. január 20. – 16:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Jobbik alelnöke szerint Orbán Viktor és kabinetje iránti bizalmatlansággal magyarázható, hogy egy uniós felmérés szerint viszonylag kevesen oltatnák be magukat Magyarországon – írta az MTI.

Lukács László György szerint Magyarországra nézve cseppet sem hízelgő, hogy a napokban publikált felmérés alapján – szemben a 70 százalékos uniós átlaggal – a magyaroknak csak 49 százaléka adatná be magának a koronavírus elleni vakcinát. A politikus hozzátette, ez Bulgária és Lengyelország mellett Európa egyik legrosszabb adata.

Az ellenzéki politikus szerint „veszélyes üzletbe vágott” a kormány, amikor egy olyan kínai vakcina beszerzéséről tárgyal, amelyről szinte semmit nem lehet tudni, és az Európai Gyógyszerügynökség sem engedélyezte. Hozzátette: ez tovább rombolja az emberek bizalmát és oltatási hajlandóságát.

A Jobbik alelnöke alapvetőnek nevezte, hogy a koronavírus elleni oltás önkéntes és ingyenes legyen, és hogy csak olyan vakcinát használjanak, amelyet az uniós szakhatóság jóváhagyott.

Hasonló témában tartott sajtótájékoztatót Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője is. Szerinte a magyar kormány egyeztet a koronavírus elleni vakcinát gyártó cégekkel arról, hogy pontosan mikor, hova és mennyi vakcinát szállítsanak. Ennek fényében a kabinet megtéveszti a választókat, amikor az oltásokkal kapcsolatban Brüsszelre mutogat – jelentette ki Ujhelyi.

A képviselő az EP közegészségüggyel foglalkozó bizottságának tagjaként más tagállami EP-képviselőkkel és tanácsadókkal egyeztetett a koronavírus elleni oltásokról, illetve az oltási igazolványról. Ujhelyi a megbeszélésen elhangzottakból azt a következtetést vonta le, hogy a magyar kormány súlyosan hazudik, megtéveszti a választókat azzal, hogy az oltásokkal kapcsolatban hetek óta Brüsszelre mutogat.

Ujhelyi szerint az Európai Bizottság hat vakcinagyártóval kötött keretszerződést, a tagállamokkal folyamatosan egyeztetve. A tagállamok, köztük a magyar kormány, ragaszkodtak a teljes körű uniós engedélyeztetési eljárás lefolytatásához, kizárva ezzel az ideiglenes, vészhelyzeti engedélyezés lehetőségét – mondta.

Hozzátette: a tagállamok egyénileg egyeztették a szállítás részleteit. Az erről szóló szerződéseket azonban a kormány nem hajlandó kiadni, mert rögtön lebuktatná hazugságait – mondta Ujhelyi István.

A magyarok oltási hajlandóságával és az oltások körüli állami kommunikációs káosszal ebben a videónkban foglalkoztunk részletesen:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!