A neten hazudott szerelmet, úgy verte át a szomszédnőt egy balmazújvárosi férfi

2021. január 20. – 16:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Távollétében 2 év börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 36 éves férfit, aki egy közösségi oldalon, fiktív profilon keresztül szerelmet hazudva több százezer forintot csalt ki a szomszédnőjétől. A többszörösen büntetett előéletű férfit üzletszerűen elkövetett, nagyobb kárt okozó csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

A 36 éves balmazújvárosi férfit 2018 januárjában kérte meg a szomszédjában lakó nő, hogy segítsen neki beállítani a számítógépét. A férfi így tudta meg, hogy a nő egy közösségi oldalon kapcsolatban áll egy külföldi férfival, aki arra kérte, hogy bár távkapcsolatban élnek, de szerelmükre tekintettel utaljon át neki 1300 dollárt.

A férfi elhatározta, hogy szomszédnőjét úgy veri át, hogy a közösségi oldalon saját magát adja ki a külföldi férfinak. Ezért a nő gépén a profilok közül letiltotta a külföldi férfit, majd egy ugyanolyan felhasználónévvel ellátott fiktív profilt hozott létre, amelyen keresztül már ő írt a szomszédnőjének.

A nő gyanútlanul folytatta az intim levelezést a „külföldi férfival”, akinek a profilja mögött ekkor már a szomszédja rejtőzött. A férfi közben a szomszédnőjével elhitette azt is, hogy a valóságban ismeri azt a külföldi férfit, akivel a nő levelezik.

Ennek hatására a nő 2018 januárja és áprilisa között a szomszédjának 5-6 alkalommal összesen több mint 600 ezer forint készpénzt adott át, hogy a pénzt majd a vádlott utalja tovább a külföldi férfinak. Ez a pénz elvileg arra kellett, hogy a külföldi férfi elutazhasson a nőhöz, de a szomszéd természetesen megtartotta magának.

Hornyák Zsolt bíró az ítélet indokolásában azt mondta: a vádlott egyáltalán nem volt együttműködő, több idézésre nem is jelent meg. Emiatt a bíróság előbb rendbírsággal sújtotta a férfit, majd országos elfogatóparancsot is kiadott ellene.

A többszörösen büntetett férfi végig azt állította, hogy a kárt meg fogja téríteni a sértettnek, ez azonban nem történt meg. Súlyosító körülménynek számított, hogy a férfi a csalást több felfüggesztett szabadságvesztésének próbaideje alatt követte el.

Az ítélete nem jogerős, az ügyész és a vádlott védője három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére.

Lepj meg minket karácsonyra!

Legyél a rendszeres támogatónk!

A Telex csak tőled függ.

Támogatom