Meghalt Kriza Ákos

Legfontosabb

2021. január 19. – 08:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Ötvenhat éves korában meghalt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere, írja a Rádió M a család tájékoztatása alapján.

A közlemény szerint „hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk” hétfőn késő este.

Kriza Ákos a 2018-as miskolci operafesztivál megnyitóján. Fotó: MTI/Vajda János
Kriza Ákos a 2018-as miskolci operafesztivál megnyitóján. Fotó: MTI/Vajda János

„Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nemcsak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt” – írták.

Temetéséről a család később tájékoztat.

Kriza Ákos 1965-ben született Nagyváradon. 1983-ban matematika-fizika szakos gimnáziumi érettségit tett, majd felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte. 1990-ben költözött Miskolcra az orvostudományi egyetem elvégzése után, ahol általános orvosi diplomát szerzett. 1994-ben fül-orr-gégészeti szakvizsgát tett, és 1995-ig a Diósgyőri Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozott klinikai orvosként, írja a Wikipédia.

1997-ben csatlakozott a Fideszhez. 2002-ben a megyei közgyűlés tagja lett, majd 2002–2006 között az egészségügyi bizottság elnöki tisztségét látta el. A polgármesteri címért 2006-ban indult az önkormányzati választásokon, majd 2010-ben, amikor megnyerte a választást. 2019. augusztus 9-én bejelentette, hogy egészségügyi okokból nem indul újra a 2019-es önkormányzati választáson.

Néhány nappal később a Napi.hu kérdésére megerősítette, hogy 2006 óta beteg, és a július végi leletei alapján úgy látta, hogy nem tudja tovább felelősséggel vállalni az élvonalbeli munkavégzést. „A polgármesterség teljes embert kíván, ahogy a gyógyulás is” – mondta.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!