Strasbourgi bíróság: Sérti a jogállamiságot Magyarországon a korlátok nélküli fokozott rendőri ellenőrzés

2021. január 15. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nyolc éve indult eljárásban hozott ítéletet a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága, miszerint összeegyeztethetetlen a jogállamisággal, hogy a magyar jogban nincs korlátja a fokozott rendőri ellenőrzésnek, valamint az annak keretében végrehajtott igazoltatásnak és ruházat-átvizsgálásnak, írja a Helsinki Bizottság, mely az ügy kérelmezőjét képviselte.

2013-ban az illegális bevándorlás miatt fokozott ellenőrzést rendeltek el az egész országban. Ezután a VI. kerületi rendőrkapitányság elrendelte a Sirály kulturális központ vizsgálatát a hely illegalitására vonatkozó információkra hivatkozva. A Sirálynál 2013 márciusában rendőrök jelentek meg, ahol bevándorlót nem találtak, a Magyar Helsinki Bizottság korábbi munkatársát és az Amnesty International Magyarország mostani vezetőjét, Vig Dávidot viszont igen. Ahogy a Helsinki Bizottság írja,

„Vig Dávid kérdésére, hogy miért igazoltatnak, a rendőrök azt mondták, hogy »éjszakai ellenőrzés van«. Majd azt, hogy eltűnt személyt keresnek. Míg az iratokban az szerepelt, hogy fokozott ellenőrzés volt. Vig jelezte, hogy nincs olyan, hogy »éjszakai ellenőrzés«, erre több rendőr kikísérte, ruházat-átvizsgálást tartott nála. De csak nála, aki megkérdőjelezte az eljárás jogszerűségét.”

Vignél mindent rendben találtak, ezután panaszt tett az eset miatt, de első sorban azért, mert a „fokozott ellenőrzés” hatályba lépése miatt a rendőröknek az átvizsgálásra nem kellett magyarázatot adnia. A rendőrség részben helyet adott a panasznak, de jogszerűnek minősítette az eljárást.

Ezután a magyar bíróság jelezte, nem bírálhatják felül az ügyet, így került az Emberi Jogok Európai Bíróságához az eset. Strasbourg egyetértett azzal, hogy a magyar szabályozás térben és időben is korlátlan felhatalmazást ad a rendőrségnek arra, hogy akkor rendeljen fokozott ellenőrzést, amikor szeretne.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom