Elítéltek egy alezredest, aki egy laktanya felújítására kiírt közbeszerzést befolyásolt

2021. január 12. – 10:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség vádirata alapján egy vezető beosztású katonát és három társát ítélte el a Fővárosi Törvényszék Katonai Tanácsa versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési eljárásban bűntette miatt, írja közleményében a főügyészség.

A Honvédelmi Minisztérium 2016. júliusában közbeszerzést írt ki egy vidéki laktanya egyik épületének felújítására. Az ajánlatok elbírálásának szempontjaként pedig a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás elvét határozták meg.

A közbeszerzési eljárásban közreműködött a vezető beosztású honvéd főtiszt is, aki kapcsolattartóként volt kijelölve a minisztériummal tervezési-kivitelezési munkákra szerződő vállalkozásokkal.

A vádirat szerint az alezredes a megrendelői műszaki követelményt, a költségvetés tervezetét és a pályázaton résztvevők által tett ajánlatok tartalmát előzetesen a pályázaton résztvevő egyik cég rendelkezésére bocsátotta.

Az alezredes ezen cég azon igényét is továbbította egy másik gazdasági társaság felé, hogy

az alacsonyabb összegű árajánlatuktól lépjenek vissza, cserébe alvállalkozóként bevonják őket az üzletbe.

Az alezredes ezzel szándékosan segítséget nyújtott ahhoz, hogy a cégek versenykorlátozó megállapodást kössenek az árak rögzítésére.

A terheltek ajánlattételre vonatkozó összehangolt pályázati tevékenységének eredményeképpen az ajánlatkérőnek nem volt lehetősége a tényleges piaci viszonyokat tükröző feltételeknek megfelelően elbírálni az ajánlatokat.

A nyomozó ügyészség indítványára a bíróság – előkészítő ülésen – bűnösnek mondta ki a vádlottakat.

A bíróság az alezredest – mint bűnsegédet – a 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és lefokozásra ítélte. A többi vádlottat a bíróság egy esetben ugyanilyen, két vádlott vonatkozásában rövidebb tartamú próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre és több százezer forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass