Török lap: A budapesti török nagykövetség jelentéseket készített a török ellenzéket támogató magyarországi törökökről

2021. január 6. – 13:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A budapesti török nagykövetség diplomatái is készítettek jelentéseket Erdoğan török államfő politikai ellenfeleiről, írja a HVG a Nordic Monitor nevű török lap alapján.

A lap hivatalos iratokra hivatkozva ír arról, hogy a magyarországi akció része az ellenzékieket sújtó ankarai akciónak. Kitérnek arra is, a jelentések alapján „indítottak terrorizmus vádjával eljárást az ellenzékiek ellen Törökországban”, illetve a lap állítása szerint a diplomáciai képviselet „tiltott információgyűjtést hajtott végre” amikor Magyarországon élő, az ellenzéki mozgalommal szimpatizáló török állampolgárokról gyűjtöttek adatokat.

A lap információi szerint a török diplomaták több országban is folytattak hasonló tevékenységeket, az is előfordult, hogy hátrányos megkülönböztetés érte az ellenzéki szimpatizánsokat, például megtagadták tőlük a konzuli szolgáltatásokat. A Nordic Monitor cikkének alapját 2018-ban és 2019-ben készült hivatalos adatok jelentették, olyan listák, melyeken közel ötezer ember neve szerepel.

Mevlüt Cavusoglu külügyminiszter közvetve megerősítette az adatgyűjtésre vonatkozó híreket,

„Ha megnézik, mi tartozik a diplomata munkakörébe, minden egyértelmű. A hírszerzés a diplomaták egyik feladata.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!