Orbán: Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz

2020. december 30. – 08:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Weber csatlakozott a baloldali elitklubhoz, ahol a jobboldalnak csak széle, a baloldalnak pedig csak közepe van – írta Orbán Viktor az Európai Néppárt európai parlamenti frakcióvezetőjének válaszolva szerdán. A levélről a Miniszterelnöki Sajtóiroda közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az előzmény, ahogy azt megírtuk: „Manfred Weber megsértette egész népünket” – címmel jelent meg a német Welt am Sonntag című konzervatív vasárnapi lapban egy Orbán Viktor-interjú december 21-én. A magyar miniszterelnök által megszólított német politikus, az Európai Néppárt EP-frakciójának a vezetője a most vasárnapi számban kemény hangvételű írásban reagált Orbán szavaira, azt írva többek között, hogy Orbán el akarja pusztítani az egységes Európát.

A magyar miniszterelnök „Szamizdat Nro.5.” című írásában emlékeztetett, Manfred Weber a németországi nyilvánosságban tévútnak minősítette Magyarország politikáját, amely „tíz éve irányítja az országot”.

A koronavírus-járvány kezdetéig a 12 százalékos munkanélküliséget 4 százalék alá, „az államadósságot 84 százalékról 66 százalék alá csökkentettük, a minimálbért több mint kétszeresére emeltük, az átlagbért pedig közel megdupláztuk, miközben a háztartások pénzügyi vagyona közel háromszorosára nőtt” – sorolta Orbán, hangsúlyozva, a „GDP 2014 óta 2-3 százalékkal gyorsabban nő, mint az európai átlag, és mi költjük arányosan a legtöbb pénzt egész Európában családtámogatásra, kultúrára és sportra, a magyar gyerekek számára bölcsődét, óvodát és ingyenes iskolai étkezést és tankönyveket biztosítunk”.

„Ez lenne a tévút?” – tette fel a kérdést Orbán. Kiemelte, „közismert tény”, hogy Manfred Weber neheztel Magyarországra. Úgy fogalmazott:

„Bennünket okol, amiért nem teljesültek az Európai Bizottság elnöki székét megcélzó ambíciói.”

Orbán hozzátette: ez igaz , de még ha emberileg érthető is, nem helyes, hogy egy európai pártcsalád vezetőjének tisztánlátását így eltorzítsa a személyes indulat, sőt gyűlölet. „Mi azt várjuk a vezetőinktől, hogy erősítsék a pártcsaládunkat, növeljék súlyát és befolyását, hogy együtt erősebbek legyünk, mint szimpla matematikai összeadással lennénk” – írta.

Orbán Viktor Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs
Orbán Viktor Budapesten, a Karmelita kolostorban fogadta Manfred Webert, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét 2019. március 12-én.Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán szerint a baloldali elitklubban egy képtelen európai politikai geometria a divat. E szerint a jobboldalnak csak széle van, ezért már létezése önmagában folyamatos veszélyt jelent: fasizmust, nácizmust, nacionalizmust, antiszemitizmust és homofóbiát. A baloldalnak viszont csak közepe van, ezért innen nem fenyegetheti veszély a néppárti eszményeket, se a szabadságot, se a demokráciát, se a piacgazdaságot.

„Ezért Weberék jobbra zárnak” – írta Orbán Viktor, aki szerint „először az EPP-ből, aztán az unióból is kiebrudalták a briteket, a PiS vezette konzervatív frakció nem lehet partner, és a Fidesz-féle gyanús kereszténykonzervatívoktól is jobb megszabadulni”. A kapukat balra kell kitárni: jöjjenek a szociáldemokraták, aztán a baloldali liberálisok, hamarosan a zöldek, és ki tudja, hol a vége – írta Orbán, hozzátéve: „hiába, a lejtőn nincs megállás”.

Szerinte a „brüsszelieknek is meg kell érteniük, hogy Közép-Európában Marx, Lenin és a kommunizmus iránt érzett megvetésünk nem kisebb, mint amit a nácik és a nemzetiszocializmus iránt érzünk”. Brüsszeli hivatalra vágyó politikusoknak meg kell érteniük, hogy Közép-Európa sohasem fogja feladni se a keresztyén értékrendjét, se a nemzet kultúráját, se a hagyományos és számunkra egyetlen családmodellbe vetett meggyőződését.

Orbán szerint a brüsszeli vezetői posztra vágyakozóknak azt is meg kell érteniük, hogy a cél nem Európa kulturális, liberális homogenizálása, hanem a szabad nemzetek szövetségének építése. „Egy brüsszeli pozícióra jelentkező politikus útja sohasem könnyű, ha német” – írta.

Orbán Viktor szerint egy brüsszeli vezető szerepet ambicionáló politikus rosszul teszi, ha a „kulturális és történeti különbségek elfogadása helyett migránsokat akar ránk erőltetni, szankciókkal, pénzelvonással, kiéheztetéssel és egyéb válogatott tortúrákkal fenyegetőzik”. „Rosszul teszi, ha a nemzeti szuverenitás létét is tagadja, ahogy Weber teszi” – írta.

Orbán szerint rosszul teszi azt is, ha – mint Weber javasolja – az Európai Parlamentet a nemzeti parlamentek fölé akarja helyezni, és az Európai Unió alapszerződésben biztosított egyhangú döntések helyett a jövőt a többségi döntéshozatalban, vagyis a kisebb országok elnyomásában látja. „Nem könnyű, de át lehet menni azon a bizonyos tű fokán, állítólag mindenkinek sikerülhet” – zárta írását Orbán.

A gyors taps kedvéért hiteltelenné tett EU

Vasárnapi írásában Weber élesen bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikáját. Úgy fogalmaz, hogy a „hatalmas gazdasági, társadalmi és társadalmi megrázkódtatásokat nem lehet nemzeti-populista politikával vagy kultúrháborúval kezelni, ahogyan azt Magyarország miniszterelnöke kívánja.” Az írásból készített összefoglalóban a lap szó szerint idézi Webertől azt is, hogy „a jogállamiság lebontása, a nacionalizmus vagy a megosztottság nem hasznos eszköz a kihívások leküzdésére”, valamint azt, hogy

Néhány kormányfő ma a gyors taps kedvéért hiteltelenné teszi az EU döntéseit, bár gyakran maguk is egyetértettek velük. Aki egyenlővé teszi az Európai Uniót a szovjet kommunisták autoriter rendszerével, el akarja pusztítani azt az Európát, amelyet Helmut Kohl politikus generációja épített.

Szerinte az erős nemzetállamok és az erős Európa nem ellentmondás, hanem a békés Európa elengedhetetlen feltétele, és abszurdnak nevezte azokat a vádakat, hogy az Európai Unió túlértékelné a szerepét. Mint írta, a jövőt nem az egyhangúlag hozott, és így a vétó, a blokkolás lehetőségét is hordozó tanácsi döntéshozatal jelenti, hanem a többségi döntések, például a szabadon választott EP-ben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!