Januártól legalább fél évre bezár a Belvárosi Piac

2020. december 28. – 11:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Búcsúzik a Belvárosi Piac! 🙁 Január 1-én minimum fél évre teljesen bezár a piac!” – írta a Facebookon hétfőn az V. kerületi, Hold utcai csarnokban megtalálható, Bíró Lajos séf nevéhez fűződő étterem, a Séf utcája. Az okokról ők nem írnak, ugyanakkor december elején már a We Love Budapest írt arról, hogy a csakugyan Bíróhoz kötődő Buja Disznó-k is elköltözik a piacról: a Séf utcájának topkínálatával együtt a budai Fény utcába teszi át székhelyét az étterem. A lap cikke alapján a piac is a koronavírus-járvány gazdasági áldozata lett, a hazai közönségnek ugyanis kiesik a hely, turisták viszont nemigen vannak. Bíró Lajos ugyanakkor úgy gondolja, egy ilyen csarnokot el kellene tudnia tartania Budapestnek, Covid ide vagy oda.

Ugyanakkor ha a 24.hu márciusi cikkét vesszük alapul, nehezen magyarázható kizárólag a coviddal a piac bezárása, ugyanis ekkor írtak arról az előterjesztésről, amit Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi fideszes polgármester nyújtott be, és amiben Szentgyörgyvölgyi azt állította, hogy az önkormányzat nem tudja gazdaságosan működtetni a piacot, amit eddig a Városüzemeltető Kft. kezelt.

A polgármester ezt azzal indokolta, hogy a környék átstrukturálódott, ezért gyér az érdeklődés a termelői áruk iránt, és annyira visszaesett a forgalom, hogy a kettős profil, azaz a piac és az éttermek párhuzamos működtetéséből nem származik elegendő bevétel. Ezért a polgármester azt javasolta, hogy írjanak ki pályázatot a fejlesztésre és üzemeltetésre. A lap azt írja, hogy a külső üzemeltetés azt jelenti: a piacról száműznék a zöldséges és húsos standokat, helyette a gasztronómiai szolgáltatásokat emelnék magasabb szintre.

A standok száma, írják, már egyébként is visszaesett az elmúlt években, ellenben egyre több étterem és kávézó nyílt a Belvárosi Piacon, miközben a Belváros 2013-ban az állami tanyafejlesztési programból is százmilliókat kapott, hogy abból elősegítsék többek között az őstermelői és tanyasi áruk előfordulását a piacon. Ellenzéki képviselők a lapnak azt mondták, hogy az előterjesztésben nem voltak konkrétumok az üzemeltetés feltételeiről, és egy ügyvédi irodát bízott volna meg a pályázat lebonyolításával és a bérlő kiválasztásával. A 24.hu értesülései szerint Gerendai Károly neve is felmerült a pályázók között. Úgy tudjuk, az előterjesztést elfogadták, ugyanakkor kerestük az önkormányzatot a döntés, illetve a pályázat kiírása miatt, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!