Az I. és V. kerületben, illetve Egerben és Veszprémben a legjobb élni

2020. december 19. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesten az I. és az V. kerületben, vidéken pedig Egerben és Veszprémben a legjobb élni – derült ki az Otthon Center rangsorából.

A lista összeállításakor a 20 ezer lakosnál népesebb városokat vizsgálták, nemzetközi szempontok alapján – számolt be az MTI. Az ingatlanközvetítő hálózat közleménye szerint az életminőség szempontjából értékelték a városokat, vizsgálták a háziorvosi ellátást, a lakosság képzettségét, a foglalkoztatást és az ingázást.

A tavalyi élhetőségi listához képest nincs lényegi elmozdulás, az első kilenc helyen továbbra is a fővárosi kerületek szerepelnek. Az első két helyen az I. és az V. kerület szerepel, majd a pesti belváros további kerületei következnek (VI., VII., IX., XIII.), valamint a budai oldalról a II., a XI. és a XII. kerület.

A vidéki települések közül Veszprém és Eger áll a lista élén, ami főként azzal magyarázható, hogy az itt élők jutnak be leghamarabb a munkahelyükre. Ezek után következik Székesfehérvár és Pécs, amelyektől alig maradt el Szeged, illetve Debrecen és Győr. A kutatás kitért az agglomeráció településeire is, ahol Budaörs és Szentendre értékei a legjobbak.

Az Otthon Centrum életminőség mutatóinak rangsora szinte ugyanazt az eredményt tükrözi, mint a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által használt társasházi téglalakások fajlagos árának átlagértékeit listázó rangsor. Az életminőség szempontjából legjobbnak értékelt környékek tehát egyben a legdrágábbak is.

A rangsoron elért helyeket nagyban befolyásolják az ingatlanárak, ha azok nem tükrözik az elérhető szolgáltatások árát. Ebben olyan szempontok játszhatnak szerepet, mint a szórakozási lehetőségek szűkössége, a környezet minősége, vagy akár a közbiztonság kérdése. Így Salgótarján például hat százalékpontot rontott értékén.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!