Több iskolában is hamarabb kezdődik a téli szünet

2020. december 16. – 09:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Noha a kormány nem tett eleget a pedagógus-szakszervezetek kérésének, több iskolában is megkezdődhet hamarabb a téli szünet: egy fővárosi, tankerületi általános iskolában például szerda lesz az utolsó tanítási nap péntek helyett. A Népszava cikke szerint hasonlóan döntöttek több más budapesti és vidéki általános iskolában is. A Közép-budai Tankerületi Központ a lap megkeresésére azt írta: náluk négy intézmény élt azzal a lehetőséggel, hogy munkatervük módosításával tanítás nélküli munkanapokat helyeztek át februárról decemberre.

„Az átcsoportosított napokat nem kell pótolni, mert a tanítási napok és tanítás nélküli munkanapok, valamint a tanítási szünetekbe tartozó napok száma nem változott a tanév során” – tájékoztatták a Népszavát. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának tagja azt mondta a lapnak, hogy a módosításra a tanév rendjéről szóló rendelet ad lehetőséget az iskoláknak.

Kétféle megoldással élhetnek: az egyik, hogy az általános iskolák egy tanévben hat munkanapot tanítás nélküli munkanapként használhatnak fel meghatározott pedagógiai célra, ami lehet pályaorientációs nap, gyereknap vagy nevelési értekezlet is. Ha utóbbit választják, a diákoknak nem kell bemenniük. A rendelet emellett arra is lehetőséget biztosít, hogy az iskolák módosíthassák a szünetek kezdő és befejező napját, ha a heti pihenőnapon tartott tanítási nappal ehhez a szükséges feltételeket megteremtik. Ebben az esetben mindenkinek szünet van, de a plusznapokat hétvégéken kell ledolgozni.

A PDSZ a kormánytól azt kérte, hogy már december 7-től rendeljen el téli szünetet, a kieső napokat pedig pótolják be nyáron. A középiskolákban a nyolcadik évfolyam fölött, illetve a felsőoktatásban van digitális oktatás, a legutóbbi rendelkezések szerint január 11-ig ez biztosan marad így. Az operatív törzs tájékoztatása szerint kedden 124 óvodában egy-egy csoportban, 70 óvodában és 37 általános iskolában pedig az egész intézményben volt rendkívüli szünet, valamint 358 általános iskolában egy-két osztályt és 31 általános iskolában a teljes intézményt érintően digitális tanrendet rendeltek el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!