Az Evangélikus Egyház életszerűnek találta Donáth László vádlóinak beszámolóit

2020. december 16. – 21:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Állásfoglalást adott ki kedden a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének vezetése Donáth László ügyében, amelyben az ügyészség aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés és emberi méltóságot sértő szeméremsértés gyanújával nyomoz. A férfit Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egy takarítónője jelentett fel, mert állítása szerint Donáth bántalmazta, két kézzel fojtogatta őt.

A friss közlemény szerint az egyházi vezetés maga is megkísérelte feltárni az ügyet, miután 2019 őszén a feljelentést tevő nőn kívül többen is megkeresték őket panaszaikkal. Azt írják, a szakemberek bevonásával tartott beszélgetéseken számukra hitelesnek, életszerűnek tűntek azok a beszámolók, amelyekben az érintettek azt állították, a lelkész és egykori MSZP-s politikus Donáth bántóan, zaklatóan, számukra elfogadhatatlan módon bánt velük, ért hozzájuk.

Ezek után az egyházkerület elnöksége megkereste Donáth Lászlót, és rákérdezett nála a beszámolók valóságtartalmára, de mint írják, „kitérő, illetve a panaszokban megfogalmazottakat elhárító válaszokat” kaptak.

„Számunkra ez csalódást okozott: lelkész testvérünk több évtizedes gyülekezetépítő és diakóniai szolgálata, teológiai felkészültsége, társadalmi ügyekben tanúsított kiállása elegendő morális hátteret adhatna a szembenézésre és a bűnbánatra. Szembenézésre olyan tettekkel is, amelyeket az elszenvedők számára más tartalmúak, mint amit korábban ő maga tulajdonított azoknak.”

– írta le a történéseket az egyházkerület. Hozzátették, hogy bár az évtizedekkel ezelőtti eseményeket nincs módjuk fegyelmi eljárásban tisztázni, azt kötelességüknek érzik, hogy kijelentsék, elítéljük és elfogadhatatlannak tartják, ha egy lelkész vagy bármilyen egyházi szolgálattevő visszaél a hivatásából és pozíciójából adódó bizalommal, és a rábízott hívek körében az érintettek számára zaklatóan, bántóan cselekszik. Ugyanakkor az írásban elhatárolódtak azoktól a „keresztényietlen és immorális sajtómegnyilatkozásoktól, amelyek a politikai kampányok méltatlan eszközeivel igyekezetek kihasználni mások fájdalmát, rágalmazásokkal sértve ezzel Donáth László családját is”. A közlemény szerint az ügy kapcsán levont tanulságok alapján jelzőrendszert alakítanak ki, létrehozva egy olyan támogató szolgálatot, amelyben egyházi és világi szakemberekhez fordulhatnak azok, akiket ilyen bántalom ér.

Donáth László időközben nyugdíjba vonult, a gyülekezet presbitériuma és ő is élni kívánt azzal a joggal, hogy további 2 évig aktív lelkészként szolgáljon, az egyházkerület püspöke ehhez ezek után nem járult hozzá.

A Pesti Srácok szerdán arról írt, „célegyenesben a Donáth-nyomozás”, ezt követően a Hvg.hu megkereste a Fővárosi Főügyészséget, ők pedig a lap kérdésére közöltek, hogy még nem ért véget a nyomozás az ügyben, viszont 2021 folyamán ki kell derülnie, hogyan folytatódik az ügy, mert lejár az erre rendelkezésre álló 2 év.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!