Két évvel a Kossuth téri tüntetés után újabb emberek ellen emelt vádat az ügyészség

2020. december 15. – 10:02

frissítve

Két évvel a Kossuth téri tüntetés után újabb emberek ellen emelt vádat az ügyészség
Rendőrök kiszorítják a munka törvénykönyvének módosítása ellen indult tüntetés résztvevőit a Parlament előtti Kossuth téren 2018. december 12-én – Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A túlóratörvény miatt 2018 decemberében a Parlament előtt tartott demonstrációk miatt újabb ügyekben emelt vádat az ügyészség.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt az elmúlt egy hónapban újabb három ügyben, összesen hat ember ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, áll az ügyészség közleményében.

A vádirat szerint a 2018. decemberi, Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat dobtak, a rendőröket lökdösték, illetve ököllel ütötték és rúgták.

Az egyik vádlott társaival padokat is egymásra rakott, amelyeket közösen megpróbáltak felgyújtani. Ezután a vádlott a már égő padra egy másik padot próbált meg elhelyezni. Később egy közlekedési jelzőtáblát emelt ki a helyéből, amit az út közepére tett, valamint a különböző felgyújtott tárgyak közül egy égő szemeteskukát rúgott a közeledő rendőrök felé.

Az ügyészség az újabb vádirataiban azt indítványozta, hogy a bíróság a járványhelyzet miatt tárgyalás nélkül hozzon végzést, és felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki a vádlottaknak.

Egy vádlottnál nincs lehetőség egyszerűsített eljárásra, mert őt korábban már garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt a bíróság közérdekű munkára ítélte, és a mostani ügyben a garázdaság vétsége mellett csoportosan követett el hivatalos személy elleni erőszakot. Az ügyészség az ő esetében végrehajtandó szabadságvesztést indítványoz.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hasonló ügyekben összesen 21 személy ellen emelt vádat, most már nem folyik nyomozás. Az egyik elkövető ellen felfüggesztették az eljárást, ő ismeretlen helyen tartózkodik, feltehetően külföldön van. Az elsők között őrizetbe vett belga–kanadai állampolgárral szemben bizonyítottság hiányában az ügyészség megszüntette az eljárást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!