Meghalt Bergendy István zenész

2020. december 14. – 14:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

81 éves korában meghalt Bergendy István Liszt Ferenc-díjas zenész – tudatta a család az MTI-vel. A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző a koronavírus szövődményeibe halt bele. Ő szerezte a Süsü, a sárkány és a Futrinka utca zenéjét is. Az 1950-es évek végén alapította meg együttesét, ami 1962-ben vette fel a Bergendy nevet. 1970-ben szervezte újjá a csapatát, ahogy hazatért az európai vendéglátóiparból.

Az 1939. október nyolcadikán Szolnokon született Bergendy a városban érettségizett. Az apja autós mérnököt szeretett volna faragni belőle, ezért a Műegyetemre ment, de egy év után felvették a konzervatóriumba.

„Apám szerette volna, ha a gyerekeinek egzisztenciája, fix hivatása lenne. Erre én olyan utat választottam, amelyben se a biztos pálya, se a jövő lehetősége nem adatott meg, legfeljebb a múltja dicsőséges. Apám autókkal foglalkozott, igazi technokrata csodabogárnak számított a múlt század húszas éveiben” – mondta a Népszavának 70. születésnapján.

Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta, Janza Kata, Delhusa Gjon, Demjén Ferenc énekelt velük, Máté Péter mentoraként tekintett rá. 1970 és 1977 között volt az együttes aranykora. Demjén mellett Latzin Norbert volt akkor még a dalok szerzője.

Jöjj vissza vándor, Sajtból van a Hold, a Darabokra törted a szívem, Iskolatáska – ezek a slágerek fűződtek az együttes nevéhez. Az Én táncolnék veled sorozat dalát is ő komponálta, musicaleket is írt.

„Nem diófát ültetünk, amelynek termését majd halálunk után értékesíthetik. Fő feladatunk az, hogy a napok eseményeit, problémáit, örömeit tolmácsoljuk” –

nyilatkozott a 70-es évek végén.

2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki, 2011-ben kiemelkedő zenei és előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjjal jutalmazták.

Bergendy István, az együttes zenekarvezetője szaxofonozik. Bergendy zenekar a Süsü, a sárkány című bábfilm főcímdalát énekli Bodrogi Gyulával az MTVA 1-es stúdiójában – Fotó: Zih Zsolt / MTVA /MTI
Bergendy István, az együttes zenekarvezetője szaxofonozik. Bergendy zenekar a Süsü, a sárkány című bábfilm főcímdalát énekli Bodrogi Gyulával az MTVA 1-es stúdiójában – Fotó: Zih Zsolt / MTVA /MTI
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!