Lezsák Sándor alapítványa veszi át az Emmitől a rendszerváltást kutató intézetet

2020. december 10. – 13:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány december 31-én megszünteti a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívumot (Retörki) – derül ki a Magyar Közlönyből. Az intézetet jogutód nélkül szüntetik meg, annak feladatait a szinte azonos nevű Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft. veszi át, amit szeptemberben jegyzett be Lezsák Sándor parlamenti képviselő alapítványa, a Népfőiskola Alapítvány.

Ezzel az intézet kikerül az Emmi alól, és az alkalmazottak elveszítik közalkalmazotti státuszukat, az átalakul „azonos idejű és tartalmú munkaviszonnyá”. Az eszközállomány a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz kerül, a folyamatban lévő uniós pályázatok és a közbeszerzések a nonprofit kft.-hez kerülnek.

A cég 421,4 milliós támogatással indul, 2022-ben pedig már 436,3 millió forint lesz a költségvetése.

A nonprofit kft. feladata az, hogy támogassa a közösségi emlékezet és a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulását, és erősítse a nemzeti összetartozást. Ebbe beletartozik, hogy feltárja és számba veszi a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit, elkészíti és elemzi a rendszerváltás kronológiáját, valamint elemzéseket készít a rendszerváltás hatásairól.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől