Rossz gyógyszert adott be a betegnek a zalaegerszegi ápoló, a férfi nem sokkal ezután meghalt

2020. december 9. – 14:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Zalaegerszegi Járási Ügyészség egy 30 éves zalaegerszegi ápoló ellen, miután a férfi a papírok szerint nem az orvos által előírt gyógyszert adta be a Zala Megyei Szent Rafael Kórház sürgősségi osztályán az oda szállított betegnek, az idős férfi pedig nem sokkal később meghalt – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-t.

A férfi szabadfoglalkozású egyéni vállalkozóként dolgozott a kórházban, az orvos utasítása alapján önállóan végezte el a gyógyszerek beadását. A szóvivő elmondása szerint tavaly szeptemberben a mentők szállítottak a sürgősségi osztályra egy 93 éves, fokozódó fulladásérzéssel és nehézlégzéssel küzdő férfit, akinek az orvos egy ampulla intravénás injekciót és két kapszula gyógyszert írt elő. Ezt az utasítást az orvos szóban közölte az ápolóval, a szintén jelen lévő orvosírnok pedig írásban rögzítette a beteg kezelési lapján.

Az ápoló figyelmetlenségből a két kapszula, szájon át bevehető gyógyszer helyett egy olyan injekciót adott be intravénásan a betegnek, amit az orvos nem írt elő. Ettől a páciens néhány másodperc múlva rosszul lett, a keringése összeomlott, és minden lehetséges eljárás ellenére – amikben az ápoló is részt vett –, kétszeri újraélesztés után meghalt.

A vádirat szerint a halál közvetlen oka heveny keringési elégtelenség volt,

amihez az ápoló által tévesen beadott injekció okozta szívmegállás, illetve az újraélesztés után kialakult sav-bázis zavar vezetett.

Abban azonban, hogy a hosszasan végzett újraélesztés eredménytelen volt, a páciens meglévő megbetegedéseinek is meghatározó szerepük volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!