Megszavazta az emelést, majd a nem fideszes többségre mutogatott egy fideszes képviselő Komlón

2020. december 9. – 10:49

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre jelentősen emelkedik az önkormányzati lakások bérleti díja Komlón, erről szeptemberben döntött a helyi képviselő-testület. A városvezetésben nem a kormánypárti képviselők vannak többségben, de az emelést az összes fideszes képviselő is megszavazta. Ennek ellenére az egyikük, Orsós Ferenc a nem fideszes többségre mutogatva ítélte el az emelést – írja a Szabad Pécs.

Az emelésről először a komlói 7300 hírportál számolt be, az erről szóló előterjesztésből kiderül, hogy Komlón legutóbb 2011-ben emelték az önkormányzati lakások bérleti díját, illetve hogy az utolsó „átfogó díjrendezésre” 2006-ban került sor. Azóta 52,42 százalék volt az összesített infláció, ez alapján a most az 52,42% feletti díjemelés jelenti az inflációt meghaladó mértéket az előterjesztés szerint.

A lakbéremelés ez alapján is brutális lett, bár lakáskategóriától függően vannak olyan otthonok, amelyek esetében csak 4-5 ezer forintos havi emelésről van szó, akadnak olyan lakások is, amelyeknek az ára több mint a kétszeresére nő a szeptemberi rendelet értelmében jövő januártól.

Az előterjesztést Kispál László, a Komló Összeköt Egyesület (KÖT) képviselőcsoportjának tagja nyújtotta be, még szeptemberben, amikor épp nem volt veszélyhelyzet, ezért rendes képviselő-testületi üléseket tartottak.

Az előterjesztést ezután minden jelen lévő képviselő megszavazta, beleértve a fideszes képviselőket és Komló fideszes polgármesterét is.

Az önkormányzati lakások bérleti díjának megemelése miatt több érintett is hangot adott a nemtetszésének, vannak, akik aláírásgyűjtésbe is kezdtek a döntés visszavonásáért. Az egyik dühös, a lakbéremelést elítélő lakossági poszthoz szólt hozzá Orsós Ferenc, fideszes önkormányzati képviselő, aki azt írta: amíg a Fidesz volt hatalmon Komlón, kilenc évig „egy fillért nem emeltek”, most nem Fidesz-többség van.

Ez egyébként csak részben igaz, mivel 2011-ben volt az utolsó emelés (amikor amúgy a Fidesz volt többségben Komlón), igaz, akkor csak egy, a legmagasabb komfortfokozatú kategóriában emeltek, 10 százalékkal. Arról azonban már nem szólt Orsós kommentje, hogy a szeptemberi emelést nemcsak a városvezetés nem fideszes többsége szavazta meg, hanem támogatta azt az összes kormánypárti képviselő is.

Orsós Ferenc a Szabad Pécs és a 7300 megkeresésére sem árulta el, hogy miért szavazta meg az emelést, ha utána jelezte, hogy nem ért egyet a döntéssel. A saját Facebook-oldalán viszont posztolt a fideszes képviselő a díjemelésről a fenti kommentje után. Ebben a posztban már arról írt, hogy a szegénységben élő, illetve a szociálisan rászoruló bérlők kérelmezhetik, hogy alacsonyabb bérleti díjat fizethessenek az emelés után is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!