Többen halnak meg Magyarországon szájüregi daganat miatt, mint közúti balesetben

2020. december 3. – 10:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lakosságarányosan mind Európa-, mind világszerte gyakorinak számít Magyarországon az ajak, a garat és szájüreg daganata, olyannyira, hogy Európában Magyarország az első, a világon pedig harmadik ebben. A Semmelweis Egyetem közleménye szerint az országban évente 1500-an halnak meg a betegség következtében, aminek hátterében a dohányzáson és az alkoholizmuson túl a HPV is állhat.

A gyakoriság ellenére ugyanakkor a diagnosztizált szájüregi daganatok száma csökkent elmúlt években: míg 2005-ben 3400, addig 2018-ban 3200 megbetegedést regisztráltak Magyarországon, de a helyzet súlyosságát jelzi, hogy az évenkénti körülbelül 1500 halálos áldozat jóval több, mintegy duplája a közlekedési balesetben elhunytak számának – közölte dr. Mensch Károly, a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kar Orális Diagnosztikai Tanszékének egyetemi tanársegédje.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A sokáig fennálló rekedtség, nyelési nehézség, vér felköhögése, illetve az elhúzódónyaki duzzanat mind HPV okozta szájüregi daganatra figyelmeztető jel lehet. A szájüregben lévő, hetekig vérző apró seb is gyanúra adhat okot. A legtöbb szájüregi daganatos betegség súlyossá válása megelőzhető évenkénti szűréssel, amely az állami fogászati rendelőkben díjmentes. A szűrés miatt azoknak is érdemes évente elmenniük fogorvoshoz, akiknek már nincs saját foguk és protézist hordanak, a daganat ugyanis nem a fogakat, hanem a nyálkahártyát támadja meg, írják. Áttét esetén az ötéves túlélés esélye 25-40 százalék, míg a kis kiterjedésű, áttét nélküli daganatoknál 75-80 százalék. Éppen ezért egyetlen év is nagy jelentőséggel bír a szájüregi daganatok felismerésekor.

Dr. Mensch Károly szerint a szájüregi daganatokkal kapcsolatban az az egyik legnagyobb probléma, hogy a rizikócsoportba tartozó betegek zöme az orvoshoz nem járó, 60 év feletti, rosszabb szociális helyzetben lévő, dohányzó és alkoholt fogyasztó férfiak közül kerül ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy egyre több fiatalabb, káros szenvedélyektől mentes jó szociális helyzetű és szájhigiéniájú betegnél is előfordul a szájüregi daganat, az ő esetükben a HPV-fertőzés a vezető kóroki tényező.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!