A Mi Hazánkhoz érkezett tavaly a legnagyobb olyan összeg, amit magánszemély pártnak adományozott

2020. december 3. – 08:37

Másolás

Vágólapra másolva

A Mi Hazánk mozgalom szedte tavaly az ellenzéki pártok közül a legtöbb tagdíjat, illetve mögöttük lapul például a Zámbori Zsolt nevű rejtélyes férfi is, aki 9 milliót rakott bele tavaly a radikális pártba, írja a 24.hu.

A kép nem teljesen tiszta a Mi Hazánk párt pénzügyei körül, az október végén a Hivatalos Értesítőben megjelent és tavalyra vonatkozó pénzügyi beszámoló csupán egyetlen oldalból áll, csak néhány adatot, illetve nevet tartalmaz. A Toroczkai László által vezetett, Jobbikból kiszakadt párt nem indult a 2018-as országgyűlési választáson, ebben a ciklusban állami támogatásra tehát nem jogosult, a pártnak mégis volt pénze óriásplakátokat vásárolni, kiadványokat készíteni, fórumokat tartani.

Tavaly még a Mi Hazánktól azóta távozó tag, Volner János is azt mondta, „soha nem kapott választ” arra, honnan és mennyi pénze van a pártnak. A Mi Hazánk az erre vonatkozó újságírói kérdéseket is mindig kerülte. A párt beszámolójából most az látszik, hogy tavaly

77,2 millió forintot költöttek, ebből 74 milliót politikai tevékenységükre, miközben a bevételük 64,8 millió volt

A beszámoló szerint 2019-ben adományokból 26,2 millió forintot, tagdíjakból pedig 38,5 milliót gyűjtöttek be a működéshez. A dokumentum szerint két adományozó, Zámbori Zsolt 9 millió, Szabó György pedig 4,2 millió forintot adott a pártnak, míg a párt tagjai, Dúró Dóra 2 millió forintot, a pártelnök Toroczkai pedig 900 ezer forintot adományozott. A két rejtélyes adakozó közül

Zámbori 9 milliós támogatása a legnagyobb összeg, amit tavaly magánszemély pártnak adott

A két támogatóról a 24.hu nyilvános adatok alapján nem tudott meg semmit, ahogy a Mi Hazánk sem válaszolt kérdéseikre, miszerint ezek a támogatók például milyen viszonyban vannak a párttal.

A rekorder adomány ellenére azonban nem a radikális párt gyűjtötte a legtöbb pénzt, a kisebb összegű támogatásokkal az MSZP 156,5 millió forintot, a Momentum 89,5 milliót, a DK és a Jobbik közel 60-60 millió forintot kapott magánszemélyektől. A tagdíjakból jött bevételek alapján viszont messze első helyen végeztek az ellenzéki pártok közül, a Mi Hazánk 38,5 milliója után a második helyen például több mint tízmillióval lemaradva, 23,8 millióval a Momentum áll. A Mi Hazánk a lapnak adott válaszában azt írta, ez azért lehet, mert van, aki csak most fizetett tagdíjat, ahogy olyan is, aki előre fizet több évet vagy többet fizet, mint az előírt 1000 forint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!