Black Lives Matter szobrot állítanak ki Ferencvárosban

2020. november 27. – 19:07

Másolás

Vágólapra másolva

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester nyilvánosságra hozott egy önkormányzati határozatot a ferencvárosi közterekre kiírt ’Public Art’ nyílt pályázat elbírálásáról, ebben szerepel többek között egy Black Lives Matter névre hallgató pályamű is.

A szobrot a Ferenc téren helyezik majd el 2021. április 1. és 2021. április 14. között. Szalay Péter munkájára a szakmai zsűri azt írta:

„Egy olyan köztéri emlékműszobor parafrázis, amely jelenleg is aktuális társadalmi és politikai kérdéseket érint és hoz játékba: Black Lives Matter, az LMBTQ-val kapcsolatos, a társadalomban élő előítéletek. A szobor térdelő gesztusa a köztéri szobordöntési mozgalmakra is utal, a műalkotás mindenkori helyzetéről is elgondolkodtat. Az utcáról egyszerű befogadó számára is jól dekódolható nyelve a public art elvárásoknak a felirattal kiegészülve jól megfelel.”

A szobor méreteiről, szereplőiről egyelőre nem derült ki több információ.

A Black Lives Matter mozgalom az Egyesült Államokban kezdődött a feketék elleni diszkrimináció és a feketék ellen elkövetett rendőri erőszak ellen. Május 25-én egy rendőr 8 perc 46 másodpercig térdelt egy fekete férfi, George Floyd nyakán, aki később meghalt. Felmérések szerint csak május végétől június közepéig 15-26 millió amerikai tüntetett a feketék jogaiért, ezzel a New York Times által megkérdezett kutatók szerint

a Black Lives Matter lett az USA történelmének legnagyobb szabású mozgalma.

(Borítókép: Koszticsák Szilárd/MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!